Taką tartą zajadała się Iga Świątek w Gdańsku. Łatwo przygotujesz ją w domu

Dieta wegetariańska
Fakt, że Iga Świątek uwielbia makaron z truskawkami szybko obiegł świat. Ostatnio jednak Iga spędziła kilka dni w Trójmieście, by odpocząć pomiędzy zawodami. Tam też "zdradziła" swoje ulubione danie z tartą borówkową, którą otrzymała w prezencie od gdańskiego hotelu. My dziś podpowiemy wam, jak ją przygotować.
Po wygranej na Wimbledonie Iga Świątek postanowiła odpocząć przez kilka dni w Trójmieście. Tam relaksowała się na plaży, wypróbowała kilku sportów wodnych i odpoczęła po intensywnym czasie przygotowań. Postanowiła również wypróbować kilku dostępnych przysmaków.
Choć wspomniała, że to makaron z truskawkami zajmuje specjalne miejsce w jej sercu, to podczas pobytu w Gdańsku sięgnęła po całkowicie inny deser. Chodzi mianowicie o tartę borówkową.
"Makaron z truskawkami? Klasyk! Ale kiedy Iga Świątek odwiedza Gdańsk... zmienia front na tartę z borówkami! Tak! Nasz deser z Brovarnia Gdańsk skradł serce mistrzyni. I nie mówimy tego ot tak - mamy dowód ze słodkiego przekazania!"
- można przeczytać na stronie gdańskiego hotelu.
A tarty z borówkami powinni wypróbować wszyscy! Nie trzeba jednak wcale jechać do Gdańska, by jej spróbować. Możemy bez problemu przygotować ją w domu i to w zaledwie kilka chwil. To przepyszny deser, który posmakuje całej rodzinie. A potrzebować będziemy zaledwie kilku składników.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 0,5 kostki zimnego masła
- 2 łyżeczki octu
- Na nadzienie:
- 200 g borówek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 0,5 łyżki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce mieszamy dokładnie mąkę, cukier i sól.
- Dodajemy pokrojone masła i mieszamy, aż do powstania kruszonki.
- Dodajemy ocet i całość mieszamy.
- Ciasto przekładamy do tortownicy i dociskamy do dna.
- Spód nakłuwamy widelcem.
- Połowę borówek rozgniatamy za pomocą widelca w misce.
- Mieszamy je z cukrem, mąkę, cynamonem i gałką muszkatołową.
- Przekładamy nadzienie na ciasto.
- Pozostałymi borówkami posypujemy na górę.
- Tartę pieczemy w 200 stopniach przez około 45 minut.