Taką tartą zajadała się Iga Świątek w Gdańsku. Łatwo przygotujesz ją w domu

Taką tartą zajadała się Iga Świątek w Gdańsku. Łatwo przygotujesz ją w domu
Autor: Shutterstock.com Taką tartą zajadała się Iga Świątek w Gdańsku. Łatwo przygotujesz ją w domu
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Fakt, że Iga Świątek uwielbia makaron z truskawkami szybko obiegł świat. Ostatnio jednak Iga spędziła kilka dni w Trójmieście, by odpocząć pomiędzy zawodami. Tam też "zdradziła" swoje ulubione danie z tartą borówkową, którą otrzymała w prezencie od gdańskiego hotelu. My dziś podpowiemy wam, jak ją przygotować.

Po wygranej na Wimbledonie Iga Świątek postanowiła odpocząć przez kilka dni w Trójmieście. Tam relaksowała się na plaży, wypróbowała kilku sportów wodnych i odpoczęła po intensywnym czasie przygotowań. Postanowiła również wypróbować kilku dostępnych przysmaków.

Choć wspomniała, że to makaron z truskawkami zajmuje specjalne miejsce w jej sercu, to podczas pobytu w Gdańsku sięgnęła po całkowicie inny deser. Chodzi mianowicie o tartę borówkową. 

"Makaron z truskawkami? Klasyk! Ale kiedy Iga Świątek odwiedza Gdańsk... zmienia front na tartę z borówkami! Tak! Nasz deser z Brovarnia Gdańsk skradł serce mistrzyni. I nie mówimy tego ot tak - mamy dowód ze słodkiego przekazania!"

- można przeczytać na stronie gdańskiego hotelu.

A tarty z borówkami powinni wypróbować wszyscy! Nie trzeba jednak wcale jechać do Gdańska, by jej spróbować. Możemy bez problemu przygotować ją w domu i to w zaledwie kilka chwil. To przepyszny deser, który posmakuje całej rodzinie. A potrzebować będziemy zaledwie kilku składników.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 kostki zimnego masła 
  • 2 łyżeczki octu
  • Na nadzienie:
  • 200 g borówek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki 
  • 0,5 łyżki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce mieszamy dokładnie mąkę, cukier i sól.
  • Dodajemy pokrojone masła i mieszamy, aż do powstania kruszonki.
  • Dodajemy ocet i całość mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do tortownicy i dociskamy do dna.
  • Spód nakłuwamy widelcem.
  • Połowę borówek rozgniatamy za pomocą widelca w misce.
  • Mieszamy je z cukrem, mąkę, cynamonem i gałką muszkatołową.
  • Przekładamy nadzienie na ciasto.
  • Pozostałymi borówkami posypujemy na górę.
  • Tartę pieczemy w 200 stopniach przez około 45 minut.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej