Ta strucla ze słodkim nadzieniem oczaruje smakiem. To najłatwiejszy przepis pod słońcem
Dieta wegetariańska
Strucla to ciasto, które pochodzi z kuchni austriackiej. Jest to rodzaj rolady, w której środku kryje się pyszne i idealnie słodkie nadzienie serowe. Zamiast kupować gotową struclę w cukierni, to wyśmienite ciasto można zrobić w domu. Wbrew pozorom wcale nie jest tak trudne do samodzielnego przygotowania. Oto najłatwiejszy na świecie przepis na wyborną struclę z serem.
Strucla z serem – składniki
Do przygotowania ciasta drożdżowego i słodkiego nadzienia potrzebne są proste i łatwo dostępne produkty. Składniki można kupić nawet w małych sklepach osiedlowych. Dzięki temu pyszną domową struclę serową można piec przez cały rok i serwować na najróżniejsze okazje.
Z czego więc piecze się domową strucle wypełnioną wybornym farszem? Na liście składników znalazły się proste produkty. Wiele osób ma je zawsze pod ręką, więc wyśmienitą struclę mogą zrobić nawet dziś.
Lista składników potrzebnych do strucli jest podzielona na dwie części. Pierwszą z nich są składniki, z których wyrabia się ciasto drożdżowe. Druga obejmuje produkty do nadzienia.
- składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, cukier, cukier z wanilią, mleko, drożdże, jajka, masło, ekstrakt waniliowy
- składniki do nadzienia – ser twarogowy, żółtko, cukier
Jak zrobić struclę serową?
Przepis na pyszną i miękką struclę drożdżową wypełnioną serowym nadzieniem nie jest trudny. Na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu. Ciasto drożdżowe ma pewne wymagania, a żeby się udało, należy się do nich zastosować. Warto pamiętać, aby wszystkie składniki do ciasta wyjąć wcześniej z lodówki. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Jak więc upiec pyszną domową struclę z serem, która zachwyci smakiem i waniliowym aromatem? Postępując według tego prostego i sprawdzonego przepisu, ciasto drożdżowe w tej wersji uda się i będzie smakować każdemu.
- 1. krok – przygotowanie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 2. krok – przygotowanie serowego nadzienia
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta, wyłożenie nadzienie i zwinięcie w rulon
- 4. krok – upieczenie strucli serowej w piekarniku
Jak podawać struclę serową?
Przepis na tę pyszną domową struclę drożdżową z doskonałym serowym nadzieniem zawsze dobrze jest mieć pod ręką. To uniwersalne ciasto, które sprawdzi się na różne okazje przez cały rok. Pysznie smakuje na deser po rodzinnym obiedzie. Idealnie łączy się z aromatyczną kawą i owocową herbatą czy nawet kubkiem mleka. Strucla serowa może być też smakowitą słodką przekąską. Z powodzeniem zastąpi słodkie bułeczki i drożdżówki ze sklepu.
Upieczoną i ostudzoną struclę serową warto oprószyć cukrem pudrem. Porcje można podać z kulką domowych lodów oraz listkami świeżej mięty. Strucla z serowym nadzieniem będzie jeszcze lepiej smakować, kiedy przed pieczeniem posypie się ją migdałową kruszonką.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 750 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 200 g cukru
- 125 g roztopionego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nadzienie:- 350 g półtłustego twarogu
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać mleko i wysypać 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszać i dostawić na 15 minut.
- Mąkę przesypać do miski. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Dodać roztopione masło i ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
- Wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 45 minut.
- Przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z żółtkiem i cukrem.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokątny placek.
- Wyłożyć serowe nadzienie, zostawiając nieduży margines od brzegów. Zawinąć w rulon i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę między posiłkami.