Szybkie ciasto czekoladowe łyżką mieszane. Najłatwiejszy przepis na doskonały deser

szybkie ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock Szybki przepis na ciasto czekoladowe bez miksera, wyrabiania i czekania warto wypróbować.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Puszyste i obłędnie smaczne ciasto czekoladowe, które robi się w kilka minut, to przepis na niesamowity deser. Upieczone według tego sprawdzonego przepisu szybkie ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Składników nie trzeba miksować. Wystarczy wymieszać je łyżką. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten banalnie łatwy przepis na szybkie ciasto czekoladowe.

Jakie są składniki do ciasta czekoladowego?

W tym przepisie do ciasta o smaku mocno czekoladowym z kawową nutą wykorzystuje się proste składniki. Można je kupić przez cały rok nawet w małych sklepach osiedlowych. Lista składników obejmuje tylko osiem produktów. Warto pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Te które wymagają chłodzenia, należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia.

Co więc jest potrzebne, aby upiec to wyśmienite szybkie ciasto czekoladowe? Te składniki są niezbędne:

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?

Przepis na to pyszne szybkie ciasto czekoladowe o zniewalającym aromacie i smaku jest bardzo łatwy. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki należy wymieszać w odpowiedniej kolejności, przelać do tortownicy o średnicy około 24 cm, a następnie upiec w piekarniku. To szybki przepis, więc przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 10 minut.

Jak przygotować szybkie ciasto czekoladowe według tego sprawdzonego przepisu? Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc pyszny słodki wypiek o smaku bardzo czekoladowym uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
  • 3. krok – przelanie ciasta do tortownicy
  • 4. krok – upieczenie szybkiego ciasta czekoladowego w piekarniku

Jak długo piec ciasto czekoladowe w piekarniku?

Szybkie ciasto czekoladowe łyżką mieszane przygotowane według tego łatwego przepisu piecze się w piekarniku. Tortownicę wstawia się do nagrzanego pieca. Temperatura powinna wynosić 175 stopni C. Pieczenie trwa niecałą godzinę. Szybkie ciasto czekoladowe jest gotowe, kiedy patyczek jest suchy.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g cukru
  • 220 ml mleka
  • 200 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wymieszać.
  • Wlać olej, mleko i kawę. Wbić jajka i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy i wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na deskę lub kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser udekorowane polewą czekoladową lub oprószone cukrem pudrem.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej