Szybkie ciasto czekoladowe łyżką mieszane. Najłatwiejszy przepis na doskonały deser
Dieta wegetariańska
Puszyste i obłędnie smaczne ciasto czekoladowe, które robi się w kilka minut, to przepis na niesamowity deser. Upieczone według tego sprawdzonego przepisu szybkie ciasto zachwyca nie tylko smakiem, ale i łatwością przygotowania. Składników nie trzeba miksować. Wystarczy wymieszać je łyżką. Przekonajcie się sami i sprawdźcie ten banalnie łatwy przepis na szybkie ciasto czekoladowe.
Jakie są składniki do ciasta czekoladowego?
W tym przepisie do ciasta o smaku mocno czekoladowym z kawową nutą wykorzystuje się proste składniki. Można je kupić przez cały rok nawet w małych sklepach osiedlowych. Lista składników obejmuje tylko osiem produktów. Warto pamiętać, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Te które wymagają chłodzenia, należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia.
Co więc jest potrzebne, aby upiec to wyśmienite szybkie ciasto czekoladowe? Te składniki są niezbędne:
- mąka pszenna
- mleko
- cukier i cukier z prawdziwą wanilią
- świeżo zaparzona czarna kawa
- olej
- jajka
- proszek do pieczenia
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?
Przepis na to pyszne szybkie ciasto czekoladowe o zniewalającym aromacie i smaku jest bardzo łatwy. Nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki należy wymieszać w odpowiedniej kolejności, przelać do tortownicy o średnicy około 24 cm, a następnie upiec w piekarniku. To szybki przepis, więc przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 10 minut.
Jak przygotować szybkie ciasto czekoladowe według tego sprawdzonego przepisu? Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc pyszny słodki wypiek o smaku bardzo czekoladowym uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
- 3. krok – przelanie ciasta do tortownicy
- 4. krok – upieczenie szybkiego ciasta czekoladowego w piekarniku
Jak długo piec ciasto czekoladowe w piekarniku?
Szybkie ciasto czekoladowe łyżką mieszane przygotowane według tego łatwego przepisu piecze się w piekarniku. Tortownicę wstawia się do nagrzanego pieca. Temperatura powinna wynosić 175 stopni C. Pieczenie trwa niecałą godzinę. Szybkie ciasto czekoladowe jest gotowe, kiedy patyczek jest suchy.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 250 g cukru
- 220 ml mleka
- 200 ml świeżo zaparzonej kawy
- 1/3 szklanki oleju
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Wymieszać.
- Wlać olej, mleko i kawę. Wbić jajka i dokładnie wymieszać do połączenia składników.
- Ciasto przelać do formy i wyrównać wierzch.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut. Ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na deskę lub kratkę i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser udekorowane polewą czekoladową lub oprószone cukrem pudrem.