Szybki mazurek z wafli na Wielkanoc - przepis [GALERIA + PRZEPISY]

2021-03-29
Szybki mazurek z wafli na wielkanoc - przepis
Autor: Shutterstock Szybki mazurek z wafli i masy czekoladowo-orzechowej wymaga szybkiej dekoracji z gotowych czekoladowych jajeczek i cukiereczków.
łatwy
25 min
4

Jak szybko przygotować pyszny mazurek z wafli, z dodatkiem bakalii i czekolady? Mazurek to jedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych. Gdy nie udało nam się upiec kruchego lub biszkoptowego, to szybko możemy skorzystać z gotowych wafli. Zobaczcie, jak zrobić mazurek z wafli!

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie wafli
  • 200 g masła
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody
  • 250 g czekolady
  • 250 g orzechów laskowych
  • lukier (1 szklanka cukru pudru + 4 łyżki wody lub soku z cytryny)
  • czekoladowe jajeczka i kolorowe cukiereczki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier ugotować z około 1/2 litra wody tak, aby powstał gęsty syrop (w razie potrzeby dodać więcej wody).
  • Do masy dodać uprażone w piekarniku, a następnie obrane orzechy oraz rozdrobnioną czekoladę. Wszystko wymieszać i dalej gotować.
  • Kiedy masa będzie już gęsta wówczas dodać pokrojone masło. Kiedy masło się rozpuści, a masa jeszcze mocniej zgęstnieje, wystudzić.
  • Następnie masę rozsmarować na waflu, przykryć kolejnym i czynność powtórzyć.
  • Ostatni wafel polać lukrem, który możemy przygotować ze szklanki cukru pudru roztartej z 4 łyżkami wody lub soku z cytryny. Udekorować bakaliami.