Szybki mazurek z wafli na Wielkanoc - przepis [GALERIA + PRZEPISY]
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Jak szybko przygotować pyszny mazurek z wafli, z dodatkiem bakalii i czekolady? Mazurek to jedno z tradycyjnych ciast wielkanocnych. Gdy nie udało nam się upiec kruchego lub biszkoptowego, to szybko możemy skorzystać z gotowych wafli. Zobaczcie, jak zrobić mazurek z wafli!
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie wafli
- 200 g masła
- 1/2 kg cukru
- 1/2 l wody
- 250 g czekolady
- 250 g orzechów laskowych
- lukier (1 szklanka cukru pudru + 4 łyżki wody lub soku z cytryny)
- czekoladowe jajeczka i kolorowe cukiereczki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukier ugotować z około 1/2 litra wody tak, aby powstał gęsty syrop (w razie potrzeby dodać więcej wody).
- Do masy dodać uprażone w piekarniku, a następnie obrane orzechy oraz rozdrobnioną czekoladę. Wszystko wymieszać i dalej gotować.
- Kiedy masa będzie już gęsta wówczas dodać pokrojone masło. Kiedy masło się rozpuści, a masa jeszcze mocniej zgęstnieje, wystudzić.
- Następnie masę rozsmarować na waflu, przykryć kolejnym i czynność powtórzyć.
- Ostatni wafel polać lukrem, który możemy przygotować ze szklanki cukru pudru roztartej z 4 łyżkami wody lub soku z cytryny. Udekorować bakaliami.