Red velvet z szarym kremem – tort Prawie Bezgłowego Nicka

2021-11-24
Red velvet z szarym kremem – tort Prawie Bezgłowego Nicka
Autor: Shutterstock Gdy nie czujesz się na siłach przygotować tortu w kształcie nagrobka, zrób go w tradycyjnej formie
łatwy
35 min
6

Przyjęcie w rocznicę śmierci ducha Prawie Bezgłowego Nicka nie mogłoby się obejść bez ciasta! To w powieści było wielkie, miało kształt nagrobka i szary krem. Więc i ty nie krępuj się i – jeśli chcesz – nadaj wypiekom dowolny przerażający kształt. Nie zapomnij wypisać na wierzchu swojego imienia! Przepis pochodzi z książki Kuchnia Hogwartu.

SKŁADNIKI

  • oliwa lub olej kokosowy
  • 2½ szklanki mąki pszennej, typ 550
  • 1 szklanki cukru trzcinowego
  • 2½ łyżki niesłodzonego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1½ szklanki maślanki lub jej zamiennika*
  • białka 2 dużych jajek
  • 1 łyżka czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka niesłodzonego musu jabłkowego
  • szary krem:
  • ½ szklanki miękkiego masła
  • 220 g serka śmietankowego typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki przesianego cukru pudru
  • czerwony i zielony barwnik spożywczy
  • Do dekoracji: ½ szklanki połówek orzechów pekan (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść trzy tortownice średnicy 15 cm oliwą lub olejem kokosowym.
  • W dużej misce ręczną trzepaczką dokładnie wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. W osobnej misce umieść maślankę, białka, barwnik spożywczy, ocet i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  • Do mokrych składników dodaj ½ szklanki musu jabłkowego, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą, dodaj resztę musu i ponownie starannie wymieszaj całość.
  • Wlej mokre składniki do suchych. Mieszaj, aż się połączą i aż znikną wszystkie grudki. Pamiętaj jednak, że ciasto będzie miało niejednolitą konsystencję ze względu na dodatek musu jabłkowego.
  • Przelej ciasto do tortownic i umieść je na najniższym piętrze piekarnika. Piecz przez 30–35 minut lub do suchego patyczka. Wystudź spody w foremkach i wyjmij dopiero, gdy całkiem ostygną.
  • W czasie, gdy ciasto się piecze i stygnie, przygotuj krem. Połącz masło i serek, ubijając je mikserem elektrycznym aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podczas ubijania zbieraj masę z brzegów miski. Wmiksuj ekstrakt waniliowy.
  • Dodawaj cukier puder po 1 szklance, cały czas ubijając, aż do uzyskania puszystego kremu. Odstaw go na bok. Dodawaj po 3–4 krople czerwonego i zielonego barwnika, cały czas mieszając, aż do uzyskania szarej barwy kremu. Nie przestawaj, dopóki nie będziesz zadowolony z efektu.
  • Posmaruj jeden ze spodów szarym kremem. Ułóż drugi spód na pierwszym, wierzch posmaruj kremem. Ułóż trzeci spód na drugim i posmaruj kremem wierzch oraz boki ciasta. Udekoruj ciasto połówkami orzechów pekan (jeśli ich używasz).
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?