Pyszne ciasto ucierane z borówkami piekę jak Ewa Wachowicz. Jej przepis jest najlepszy
Dieta wegetariańska
Czy borówki nadają się do ciasta? Na to pytanie odpowiada Ewa Wachowicz, która właśnie podzieliła się swoim przepisem na doskonałe ciasto ucierane z borówkami. Przygotowanie tego słodkiego wypieku jest łatwe i szybkie, a składniki odmierza się szklanką. Jeżeli lubicie ciasta z owocami, koniecznie zobaczcie, jak zrobić je według przepisu Ewy Wachowicz.
Ciasto ucierane z borówkami Ewy Wachowicz – składniki
Lista składników, które Miss Polski wykorzystuje do przygotowania ciasta ucieranego, jest krótka. Produkty są łatwo dostępne przez cały rok, a jednym dodatkiem sezonowym są borówki. Ciasto można jednak piec na najróżniejsze okazje bez względu na porę roku. Poza sezonem na świeże owoce można wykorzystać mrożone borówki.
Jakich składników do ciasta ucieranego używa Ewa Wachowicz? Lista produktów składa się z kilku artykułów spożywczych, takich jak:
- borówki oraz jeżyny
- mąka pszenna i kokosowa
- woda
- olej z pestek winogron
- cukier biały i trzcinowy
- jajka
- wanilia w lasce
- proszek do pieczenia
Jak Ewa Wachowicz robi ciasto ucierane z borówkami?
Pyszne domowe ciasto ucierane z borówkami Ewy Wachowicz to doskonały deser w lecie. Przepis na ten idealnie słodki wypiek jest prosty i nie zajmuje dużo czasu. Składników nie trzeba ważyć. Odmierza się je za pomocą szklanki. Przyda się też większa miska i mikser. Ciasto można przygotować także za pomocą robota planetarnego.
Jak zrobić rewelacyjne ciasto ucierane z borówkami Ewy Wachowicz? Z tym przepisem jest to łatwe i nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak.
- 1. krok – utarcie jajek z cukrem białym i trzcinowym
- 2. krok – połączenie utartych jajek z mąkami, wanilią, olejem i wodą
- 3. krok – przełożenie ciasta do formy i posypanie wierzchu borówkami
- 4. krok – upieczenie ciasta ucieranego z borówkami w piekarniku
Ile piec ciasto ucierane z borówkami?
Obłędne ciasto ucierane wzbogacone borówkami, na które przepis wymyśliła Ewa Wachowicz, piecze się w piekarniku. Należy go wcześniej rozgrzać do 180 stopni C. Formę z borówkowym ciastem ucieranym wstawia się do gorącego piekarnika. Czas pieczenia wynosi około jednej godziny. Czy ciasto ucierane jest upieczone, najlepiej sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeżeli patyczek będzie wilgotny, ciasto trzeba jeszcze dopiekać kilka minut. Suchy patyczek oznacza, że ciasto ucierane z borówkami jest gotowe i można je wyjąć z piekarnika.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka oleju z pestek winogron
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo:
- borówki
- jeżyny
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
- cukier puder do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wbić jajka. Wsypać cukier i cukier trzcinowy. Utrzeć na jasny puch.
- Wsypać mąkę pszenną i kokosową. Dodać ziarenka z laski wanilii. Wlać olej i wodę. Zmiksować do połączenia składników.
- Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch wyrównać. Ułożyć borówki i jeżyny.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę, do suchego patyczka. Jeżeli ciasto będzie jeszcze mokre, dopiekać około 10 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.