Puszysta babka z wiśniami. W Wielkanoc nikt jej się nie oprze

babka z wiśniami
Autor: Shutterstock Szybka babka z wiśniami zaskoczy pysznym smakiem i łatwym przygotowaniem.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Babki to tradycyjne ciasta, które wypieka się z okazji Świąt Wielkanocnych. Jeżeli jeszcze nigdy tego nie robiliście, warto skorzystać z tego łatwego przepisu i upiec doskonałą babkę z wiśniami. Jest miękka, puszysta i dosłownie rozpływa się w ustach. Zauroczy smakiem każdego, kto jej spróbuje. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić wyśmienitą wielkanocną babkę z dodatkiem wiśni.

Babka z wiśniami – składniki

Do upieczenia wyjątkowej babki na Wielkanoc wykorzystuje się proste składniki, z których piecze się ciasta i inne słodkości. Lista produktów może wydać się długa. Wszystkie produkty są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Jednak z przepisu warto skorzystać w Wielkanoc. Właśnie w tym czasie puszysta babka będzie smakować najlepiej.

Jakie produkty znalazły się na liście składników, które są niezbędne do upieczenia tej pysznej domowej babki?

  • wiśnie mrożone lub świeże pozbawione pestek
  • mąka pszenna
  • mąka migdałowa
  • mąka ziemniaczana
  • ser ricotta
  • masło
  • mleko
  • cukier
  • jajka
  • ekstrakt waniliowy i migdałowy
  • proszek do pieczenia
  • szczypta soli

Jak zrobić babkę z wiśniami?

Przepis na wyborną babkę z wiśniami na Wielkanoc nie jest skomplikowany. Wystarczy postępować według tej sprawdzonej receptury krok po kroku, a wypiek uda się już za pierwszym razem. Zaletą tego przepisu jest to, że przygotowanie jest bardzo szybkie. Nie trzeba wyrabiać ciasta, ani czekać, aż wyrośnie, ponieważ babki nie robi się na drożdżach. Składniki miesza się w odpowiedniej kolejności i przelewa do formy.

Domową babkę z dodatkiem wiśni najlepiej upiec w formie z kominem przeznaczonej do tego typu ciast. Zanim przeleje się do niej ciasto, warto wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą lub mąką. Zapobieganie to przywarciu babki do formy w czasie pieczenia.

Jak więc upiec zachwycającą smakiem wielkanocną babkę wzbogaconą wiśniami? Przygotowanie ciasta jest łatwe i nie zajmuje więcej czasu niż kwadrans.

  • 1. krok – rozmrożenie wiśni i obtoczenie ich w mące ziemniaczanej
  • 2. krok – wymieszanie części składników suchych
  • 3. krok – wymieszanie sera ricotta z mlekiem
  • 4. krok – utarcie masła z cukrem, jajkami, składnikami suchymi i ricottą z mlekiem i pozostałymi produktami
  • 5. krok – przelania ciasta do formy z kominem i upieczenie babki w piekarniku

Jak podawać babkę z wiśniami?

Puszysta babka z wiśniami najlepiej smakuje podczas Świąt Wielkanocnych. W tej wersji zrobi oszałamiającą karierę na świątecznym stole. Nikt nie będzie mógł się jej oprzeć. Jednak przepis na ten słodki wypiek warto mieć zawsze pod ręką, ponieważ pyszna babka z wiśniami sprawdzi się też na inne okazje i święta.

Upieczoną i ostudzoną babkę z dodatkiem wiśni warto udekorować, aby prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie na wielkanocnym stole. Sprawdzą się takie dodatki jak polewa czekoladowa, bita śmietana czy cukier puder. Świetnym dodatkiem jest także cytrynowy lukier i kolorowe posypki. Wielkanocną babkę można ozdobić wiśniami.

SKŁADNIKI

  • 350 g cukru
  • 300 g wiśni (bez pestek, świeżych lub mrożonych)
  • 250 g mąki pszennej
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g sera ricotta
  • 60 ml mleka
  • 50 g mąki migdałowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • masło i bułka tarta do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wiśnie rozmrozić i odstawić do odcieknięcia. Dokładnie osuszyć i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Ze świeżych wiśni usunąć pestki i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Mąkę pszenną i migdałową przesypać do miski. Wsypać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
  • Ser ricotta przełożyć do miski i wlać mleko. Dokładnie wymieszać.
  • Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie wlać ekstrakt waniliowy i migdałowy. Miksować do połączenia składników.
  • Stopniowo dodawać suche składniki na przemian z ricottą z mlekiem. Miksować na średnich obrotach, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać.
  • Formę z kominem na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto i wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 55 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na 20 minut. Następnie babkę ostrożnie wyjąć z formy, odstawić do całkowitego ostygnięcia i udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową, bitą śmietaną i wiśniami.
  • Podawać z okazji Świąt Wielkanocnych i na inne okazje.
Wielkanocna babka drożdżowa
Anna Szulc-Górska
więcej