Przepis na ciasto kinder pingui. Obłędne połączenie kakaowego biszkoptu i mlecznego kremu

ciasto kinder pingui
Autor: Shutterstock Ciasto kinder pingui to wyborne ciasto na każdą okazję.
łatwy
120 min
12

Pyszne ciasto, które do złudzenia przypomina popularną słodką przekąskę, można w łatwy sposób zrobić w domu. Wystarczy mieć sprawdzony przepis, a ciasto kinder pingui uda się za pierwszym razem. To wyborny deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Oto sprawdzony przepis na ciasto kinder pingui, w którym kakaowy biszkopt pysznie łączy się z mlecznym kremem.

Jak zrobić ciasto kinder pingui?

Przygotowanie tego pysznego ciasta o smaku znanej i lubianej słodkiej przekąski ze sklepu nie jest skomplikowane. Warto jednak mieć więcej czasu na jego zrobienie. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane w przepisie. Należy postępować według niego krok po kroku, a ciasto wyjdzie na piątkę z plusem. Przygotowanie ciasta kinder pingui można podzielić na etapy:

  • 1. etap – upieczenie kakaowego biszkoptu i ostudzenie go
  • 2. etap – przygotowanie budyniu i ostudzenie go
  • 3. etap – przygotowanie mlecznego kremu
  • 4. etap – ułożenie ciasta w formie
  • 5. etap – schłodzenie ciasta w lodówce

Kiedy podawać ciasto kinder pingui?

To pyszne i rozpływające się w ustach ciasto to deser, który stanie się prawdziwym hitem podczas rodzinnego spotkania, imprezy czy świąt. Ciasto z mlecznym kremem jest uniwersalne, więc można je podawać na każdą okazję. Sprawdzi się też jako zamiennik tortu urodzinowego. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub oprószyć kakao.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 220 g cukru drobnego
  • 110 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Warstwa mleczna:
  • 500 ml mleka + 125 ml
  • 125 g masła
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 110 g drobnego cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do metalowej miski wbić jajka. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubić na puch. Miskę wyjąć z kąpieli wodnej.
  • Do ubitych jajek stopniowo wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszać do połączenia składników.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 20 minut. Formę wyjąć z piekarnika. Po kilku minutach wyjąć biszkopt z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 100 ml mleka wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, miodem i obiema mąkami. Pozostałe mleko przelać do rondelka i zagotować. Wlać mleko z mąkami i cukrami. Gotować, aż budyń zgęstnieje, energicznie mieszając. Rondelek zestawić z ognia i odstawi do ostygnięcia.
  • Żelatynę zalać gorącym mlekiem i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć z budyniem na jednolity krem.
  • Śmietankę ubić na sztywno, a następnie delikatnie wymieszać z kremem budyniowym. Wlać tężejącą żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • Wierzch biszkopta wyrównać i przekroić na dwa blaty, z czego góry powinien być nieco cieńszy. Dolny blat przełożyć do formy, w której się piekł. Równomiernie wyłożyć krem i ułożyć cieńszy blat. Wierzch można posypać pokruszonymi okruszkami biszkoptowymi i posypać kakao. Sprawdzi się też polewa czekoladowa.
  • Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  • Podawać schłodzone na deser.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej