Przepis na ciasto czekoladowe. Bez cukru i pieczenia, a pyszne i zdrowe

ciasto czekoladowe bez pieczenia
Autor: Shutterstock Ciasto czekoladowe bez cukru to zdrowy deser bez pieczenia.
łatwy
15 min
12

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Czy można zrobić pyszne i pełne zdrowia ciasto czekoladowe? Oczywiście, że można, a z tym sprawdzonym przepisem uda się już za pierwszym razem. Nie wymaga pieczenia, nie ma w nim mąki pszennej, cukru, ani jajek. Na liście składników znajdują się tylko zdrowe produkty. Oto łatwy i szybki przepis na pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe bez pieczenia.

Ciasto czekoladowe bez pieczenia – składniki

Aby upiec domowe ciasto czekoladowe, potrzebne są tylko zdrowe składniki, które wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych i pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu. Wszystkie składniki są znane i łatwo dostępne w wielu sklepach. Zazwyczaj zajada się je w formie przekąski, ale w połączeniu tworzą przepyszne i zachwycające ciasto czekoladowe.

Z czego zrobić to wyborne ciasto czekoladowe bez pieczenia? Na liście składników znalazły się więc takie produkty jak:

  • suszone daktyle
  • migdały
  • orzechy nerkowca
  • miód
  • kakao
  • sok z cytryny
  • olej kokosowy
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez pieczenia?

Przepis na wyśmienite ciasto czekoladowe, które przygotowuje się tylko ze zdrowych produktów, jest bardzo łatwy. Nie wymaga pieczenia, ale można się nim zajadać dopiero po kilku godzinach. Ciasto powinno dobrze się schłodzić i stężeć.

Przepis na ciasto czekoladowe bez pieczenia składa się z prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek. Oto jak należy je przygotować, aby się udało i smakowało nieziemsko:

  • 1. krok – przygotowanie spodu ze zmielonych daktyli i migdałów
  • 2. krok – przygotowanie masy z orzechów nerkowca, oleju kokosowego, kakao, miodu, soku z cytryny i ekstraktu waniliowego
  • 3. krok – przełożenie masy orzechowej na daktylowy spód i schłodzenie ciasta czekoladowego w lodówce

Jak podawać ciasto czekoladowe bez pieczenia?

Ten wyborny deser o smaku czekolady jest uniwersalny i pasuje na każdą okazję. Nie tylko fani zdrowego odżywiania będą nim zachwyceni. Ciasto czekoladowe bez pieczenia będzie smakować każdemu. Przepis na ciasto czekoladowe nie wymagające pieczenia jest najlepszym potwierdzeniem tego, że zdrowie może iść w parze ze smakiem.

Gotowe ciasto czekoladowe bez pieczenia warto podać udekorowane polewą z gorzkiej czekolady lub oprószone zmielonym słodzikiem. Sprawdzą się też posiekane orzechy i płatki migdałowe. Pysznym dodatkiem są też świeże sezonowe owoce.

SKŁADNIKI

  • 70 g nerkowców
  • 40 g suszonych daktyli
  • 40 g migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały i daktyle przełożyć do blendera. Zmiksować ze szczyptą soli na gładko.
  • Masę przełożyć do niedużej formy i wyłożyć nią dno, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Do blendera przełożyć orzechy nerkowca. Wsypać kakao i wlać roztopiony olej kokosowy, miód i sok z cytryny. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować na gładko.
  • Masę przełożyć na schłodzony spód i wyrównać wierzch. Formę wstawić do lodówki na 3 godziny.
  • Podawać na deser.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej