Przekładam na blachę i układam śliwki. Francuski galette to moje pyszne odkrycie

galette ze śliwkami
Autor: Shutterstock Zrób kruche ciasto i ułóż te owoce. Galette to pyszne ciasto na każdą okazję.
łatwy
30 min
8

Dieta wegetariańska

Galette ze śliwkami to pyszne domowe ciasto, które zachwyci nie tylko obłędnym smakiem i słodkim aromatem. To kruche ciasto z dodatkiem sezonowych owoców bez problemu można zrobić samodzielnie. Wystarczy kilka składników i trochę wolnego czasu. Oto przepis na galette ze śliwkami, czyli wyborną tartę na kruchym spodzie.

Czym jest galette?

Galette pochodzi z kuchni francuskiej. Jest to rodzaj tarty z kruchego ciasta z dodatkiem owoców. Wyróżnia się okrągłym, ale nieregularnym kształtem. Ciasta nie piecze się w formie. Placek układa się dużej i płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przygotowanie galette nie jest skomplikowane i nie wymaga dużego doświadczenia w domowych wypiekach. Wystarczy dobry przepis, który znajdziecie poniżej.

Jak zrobić galette ze śliwkami?

Chociaż nazwa ciasta jest dość trudna, przygotowanie tego doskonałego domowego wypieku jest proste. Ten przepis nieco różni się od tradycyjnej receptury. Kruche ciasto, na którym układa się śliwki, jest wzbogacone zmielonymi orzechami włoskimi. Dzięki nim zyskuje obłędny smak i cudowny aromat.

Przepis na pyszną francuską tartę z dodatkiem śliwek to tylko kilka nieskomplikowanych kroków. Warto jednak pamiętać, że wyrobione kruche ciasto należy schłodzić w lodówce przez godzinę. Jak więc zrobić galette ze śliwkami?

  • 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta z dodatkiem orzechów włoskich
  • 2. krok – rozwałkowanie ciasta na placek i ułożenie na nim śliwek oraz pozostałych składników
  • 3. krok – upieczenie galette ze śliwkami w piekarniku

Jak podawać galette ze śliwkami?

Francuskie ciasto z dodatkiem śliwek to pomysł na deser. Właśnie teraz sezon na śliwki trwa w najlepsze, dlatego warto z niego skorzystać i upiec obłędny galette. Najpierw oczaruje wyglądem, a po pierwszym kęsie zauroczy wybornym smakiem.

Porcje pysznego galette ze śliwkami można oprószyć cukrem pudrem. Idealnym dodatkiem są lody waniliowe lub śmietankowe. Sprawdzi się też bita śmietana.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 140 g mąki pszennej
  • 80 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 40 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 żółtko

  • Nadzienie:
  • 500 g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, cukier i zmielone orzechy. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i żółtko. Energicznie wyrobić ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Ciasto rozwałkować na placek o średnicy około 30 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Środek posypać bułką tartą i ułożyć pokrojone na mniejsze kawałki śliwki. Oprószyć cynamonem. Brzegi ciasta zawinąć do środka.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
więcej