Przebojowa babka caffe latte - zrobisz ją w kilka chwil!

2021-02-09
Przebojowa babka caffe latte - zrobisz ją w kilka chwil!
Autor: Shutterstock Wierzch babki należy lekko naciąć, wtedy nie popęka.
łatwy
25 min
4

Babka caffe latte jest  bardzo prosta do przygotowania i niezbyt kosztowna. Warto wypróbować przepis, bo babka jest  delikatna, puszysta i wilgotna w środku. Idealna jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty, po prostu przebój!

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Dodanie zimnych jajek, mleka lub masła będzie skutkowało powstaniem zakalca. Wiemy, są fani ciast za zakalcem, ale jeśli takich w domu nie mamy - polecamy składniki ciasta wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej. W przypadku ciast piaskowych, zwanych też proszkowymi, niewskazane jest też zbyt długie miksowanie - im dłużej będziemy miksować, tym babka będzie cięższa. Należy to robić tylko do połączenia składników nie dłużej.

Polecamy także:

Składniki

250 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

75 ml mleka

4 jajka

350 g mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżeczki kawy cappuccino (proszek)

3 łyżeczki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy sól.

Masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, ponownie miksujemy przez ok. 5 min.

Po tym czasie dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając.

W trzech partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem.

Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną (proszek) i chwilę miksujemy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i także miksujemy. Trzecią część zostawiamy bez dodatków.

Formę o wymiarach 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy część ciasta z kakao. Następnie z kawą lub cappuccino, a na wierzch ciasto bez dodatków.

Środek ciasta lekko nacinamy wzdłuż nożem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz., do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie przez 15 min i dopiero wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Beszamel - lukier, który nie spływa