Przebojowa babka caffe latte - zrobisz ją w kilka chwil!
Babka caffe latte jest bardzo prosta do przygotowania i niezbyt kosztowna. Warto wypróbować przepis, bo babka jest delikatna, puszysta i wilgotna w środku. Idealna jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty, po prostu przebój!
Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej. Dodanie zimnych jajek, mleka lub masła będzie skutkowało powstaniem zakalca. Wiemy, są fani ciast za zakalcem, ale jeśli takich w domu nie mamy - polecamy składniki ciasta wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej. W przypadku ciast piaskowych, zwanych też proszkowymi, niewskazane jest też zbyt długie miksowanie - im dłużej będziemy miksować, tym babka będzie cięższa. Należy to robić tylko do połączenia składników nie dłużej.
Polecamy także:
SKŁADNIKI
- 250 g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 75 ml mleka
- 4 jajka
- 350 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub 3 łyżeczki kawy cappuccino (proszek)
- 3 łyżeczki kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy sól.
- Masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, ponownie miksujemy przez ok. 5 min.
- Po tym czasie dodajemy po jednym jajku, dokładnie mieszając.
- W trzech partiach dodajemy suche składniki naprzemiennie z mlekiem.
- Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną (proszek) i chwilę miksujemy. Do drugiej dodajemy przesiane kakao i także miksujemy. Trzecią część zostawiamy bez dodatków.
- Formę o wymiarach 10×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy część ciasta z kakao. Następnie z kawą lub cappuccino, a na wierzch ciasto bez dodatków.
- Środek ciasta lekko nacinamy wzdłuż nożem. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz., do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie przez 15 min i dopiero wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.