Pomarańczowa babka proszkowa na oleju z rodzynkami

Pomarańczowa babka proszkowa na oleju z rodzynkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszysta babka pomarańczowa z rodzynkami idealnie pasuje do mocnej herbaty

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gdy zbiera się rodzina to czas na coś dobrego do herbaty. Przepyszna babka z rodzynkami, aromatyzowana skórką pomarańczowa, to najlepszy wybór. Jej przygotowanie jest bajecznie łatwe. Proszkowe ciasto na oleju nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy zamieszać i wstawić do piekarnika, by po 3 kwadransach cieszyć smakiem wybornej babki z rodzynkami. 

Składniki

  • 3 jajka

  • 180 g cukru

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 100 ml soku z pomarańczy

  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

  • 180 ml oliwy lub oleju

  • 250 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 120 g rodzynek

  • masło do przygotowania formy

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Za pomocą miksera na wysokich obrotach ubić jajka z solą i cukrem do białości.

  • Dodać sok i skórkę z pomarańczy, oliwę (lub olej), ponownie ubić.

  • Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na niskich obrotach dokładnie wymieszać.

  • Dodać rodzynki. Wymieszać łyżką lub łopatką.

  • Ciasto przelać do formy z kominkiem posmarowanej masłem.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40-45 minut.

  • Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2