Piernik staropolski - przepis na dojrzewające ciasto
Ciasto na piernik staropolski, z którego pieczemy klasycznego piernika, a także robimy pierniczki do powieszenia na choince, należy nastawić najpóźniej na początku grudnia. Jak samemu przygotować przepyszny piernik?
Polecamy również inne przepisy na pierniki dojrzewające: Staropolski piernik dojrzewający z bakaliami i powidłami śliwkowymi oraz Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający .
Sprawdź również >>> Świąteczny piernik kawowy
Piernik staropolski - ZOBACZ WIDEO
Piernik staropolski to najlepszy piernik, jaki można zrobić - nie ma lepszego przepisu - przekonuje się o tym każdy, kto po niego sięgnie. Aby ciasto było udane warto przygotować je kilka tygodni przed świętami, a same pierniczki czy piernik piec dopiero na 4-5 dni przed Wigilią. Wtedy będziemy mieć pewność, że ciasto idealnie dojrzeje.
Sprawdź również >>> Piernik marchewkowy
SKŁADNIKI
- pół kilo miodu
- 1,5 szklanki cukru
- 250 g masła
- kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 3-4 torebki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.).
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miód, cukier i masło wkładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż masa się rozpuści. Odstawiamy z ognia i czekamy, aż ostygnie.
- Do garnka z ostudzoną masą dodajemy mąkę pszenną i jajka, następnie sodę oczyszczoną (koniecznie rozpuszczoną w mleku, a także sól i przyprawę).
- Ciasto wyrabiamy i przekładamy do naczynia (garnka z emalii albo kamionki), przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce (piwnica, balkon, lodówka), zostawiamy tam na minimum 2 tygodnie (maksymalnie 5-6 tygodni).
- Po kilku tygodniach dzielimy ciasto na pół - z 1 części robimy pierniczki, z 2 cz. - piernik (który po upieczeniu przekroimy na pół i przełożymy powidłami. (Gotowy piernik można też polać polewą czekoladową lub ozdobić lukrem. Jak zrobić domowy lukier? Sprawdź tutaj.)
- Pieczemy ok. 15 - 20 minut w temp. 170 stopni.