Piernik przekładany powidłami
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Piernik to świąteczne ciasto, które najlepiej smakuje po kilku dniach od upieczenia. Przełożony powidłami i polany czekoladą piernik dojrzewający będzie jeszcze smaczniejszy. Wypróbujcie tradycyjny przepis na świąteczny piernik!
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne wypieki świąteczne: Staropolski piernik dojrzewający z bakaliami i powidłami śliwkowymi, Piernik: kiedy przygotować ciasto i piec? Dobre przepisy na pierniki oraz Piernik z korzennym aromatem.
Sprawdź również >>> Piernik żytni przekładany powidłami
SKŁADNIKI
- 1-1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki miodu
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.).
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 4 łyżki margaryny
- rodzynki
- 1 słoik powideł śliwkowych
- polewa czekoladowa
- ulubiona posypka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki ciasta mieszamy w malakserze. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub soku. Dodajemy rodzynki.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
- Gotowe ciasto kroimy na dwie części i smarujemy grubą warstwą powideł, a następnie dekorujemy polewą i ulubioną posypką. Zostawiamy, żeby odpoczęło 1-2 dni. Sprawdź również, jak w inny sposób można udekorować świąteczne wypieki klikając tutaj.