Piernik przekładany powidłami

Piernik przekładany powidłami
Autor: Shutterstock Piernik zyskuje na smaku, gdy przełożymy go powidłami śliwkowymi. Wcześniej należy rozgrzać powidła, można do też nich dodać cukier waniliowy i rum.
łatwy
60 min
4

Piernik to świąteczne ciasto, które najlepiej smakuje po kilku dniach od upieczenia. Przełożony powidłami i polany czekoladą piernik dojrzewający będzie jeszcze smaczniejszy. Wypróbujcie tradycyjny przepis na świąteczny piernik!

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne wypieki świąteczne: Staropolski piernik dojrzewający z bakaliami i powidłami śliwkowymi, Piernik: kiedy przygotować ciasto i piec? Dobre przepisy na pierniki oraz Piernik z korzennym aromatem.

Sprawdź również >>> Piernik żytni przekładany powidłami

SKŁADNIKI

  • 1-1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.).
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżki margaryny
  • rodzynki
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa
  • ulubiona posypka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki ciasta mieszamy w malakserze. W razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki lub soku. Dodajemy rodzynki.
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy i pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 stopni.
  • Gotowe ciasto kroimy na dwie części i smarujemy grubą warstwą powideł, a następnie dekorujemy polewą i ulubioną posypką. Zostawiamy, żeby odpoczęło 1-2 dni. Sprawdź również, jak w inny sposób można udekorować świąteczne wypieki klikając tutaj.