Piekę biszkopt i przekładam go tym aksamitnym kremem. Ciasto Pancho zachwyca wyglądem i smakiem

ciasto Pancho
Autor: Shutterstock Biszkoptowe blaty przełóż kremem. Pancho to ciasto, które podbije każde podniebienie!
łatwy
120 min
8

Dieta wegetariańska

Jeżeli szukacie przepisu na słodki wypiek, który oczaruje wyglądem i zauroczy obłędnym smakiem, koniecznie sprawdźcie Pancho. To wyborne ciasto składające się z kakaowego biszkoptu przełożonego aksamitnym kremem z mascarpone i owocami. Smakuje wyśmienicie i już po pierwszym kęsie można się w nim zakochać. Poznajcie prosty przepis na wyjątkowe ciasto Pancho.

Czym jest ciasto Pancho?

Pod tą oryginalną nazwą kryje się wyśmienite ciasto, które jest tak dobre, że znika w okamgnieniu. Pancho to ciasto przekładane. Składa się z puszystego biszkoptu w kakaowym smaku i delikatnego kremu przygotowanego na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. Smak ciasta podkręcają owoce, takie jak wiśnie i ananas. Ciasto Pancho zwykle ma kształt półkuli, ale można przygotować je także w prostokątnej formie.

Jak zrobić ciasto Pancho?

Przepis na pyszne i efektowne ciasto Pancho nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, że przygotowanie wymaga sporo czasu. Biszkopt, który jest jego podstawą, trzeba upiec wcześniej i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy można je pokroić. Warto pamiętać, aby śmietankę kremówkę i serek mascarpone schłodzić w lodówce. Dzięki temu łatwiej się ubiją i połączą w aksamitny krem.

Jak więc robi się zachwycające wyglądem i przepysznym smakiem ciasto Pancho? Z tym przepisem nie jest to trudne, ale wymaga czasu. Warto się poświęcić, ponieważ ten smak tego słodkiego deseru wynagrodzi włożoną w niego pracę. Gotowe ciasto można udekorować polewą z białej lub gorzkiej czekolady.

  • 1. krok – upieczenie biszkoptu kakaowego
  • 2. krok – przygotowanie kremu z mascarpone
  • 3. krok – pokrojenie biszkoptu
  • 4. krok – przełożenie biszkoptu kremem i owocami
  • 5. krok – schłodzenie ciasta Pancho w lodówce

Jak podawać ciasto Pancho?

Ciasto Pancho prezentuje się zjawiskowo, a jego smak podbije każde podniebienie. Chociaż przygotowanie jest dość czasochłonne, warto sprawdzić ten przepis i zrobić je przynajmniej raz. Pancho to świetny pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Sprawdzi się też podczas świąt i różnych uroczystości. Doskonale zastąpi tort urodzinowy. Za każdym razem Pancho oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje.

SKŁADNIKI

  • biszkopt:
  • 180 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 90 ml oleju
  • 6 jajek
  • 40 g kakao
  • 20 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

  • krem:
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 330 ml schłodzonej śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 opakowanie śmietan-fixu

  • dodatkowo:
  • 1 szklanka wiśni (świeżych, mrożonych, z kompotu lub z nalewki)
  • 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 1/3 cukru. Wsypać skrobię kukurydzianą i miksować około 4 minut.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią. Delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.
  • Wlać mleko i olej. Wymieszać do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać składniki suche i mieszać, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Do misy miksera przelać śmietankę kremówkę. Wsypać cukier, cukier z wanilią i śmietan-fix. Dodać serek mascarpone i zacząć ubijać na niskich obrotach i stopniowo je zwiększać. Miksować, aż powstanie puszysty krem. Odłożyć 3 łyżki.
  • Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny blat włożyć do formy, w której się piekł. Górny blat pokroić w kostkę. 1/3 pokruszyć.
  • Krem podzielić na 2 części. Pierwszą część wyłożyć na dolny blat. Posypać orzeszkami, wyłożyć po połowie wiśni, pokrojonego w kostkę ananasa i kostek biszkoptowych. Wyłożyć pozostały krem, wiśnie, ananasa i kostki biszkoptowe. Wierzch posmarować wcześniej odłożonym kremem i posypać pokruszonym biszkoptem.
  • Ciasto wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser na różne okazje i święta.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej