Puszysty biszkopt kakaowy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Puszysty biszkopt kakaowy to doskonała podstawa do ciast przekładanych kremem, tortów, a także do ozdobienia owocami i galaretką. Uda ci się, jeśli zastosujesz się do przepisu. Pięknie się prezentuje i doskonale smakuje, gdyż jest nieco mniej słodki niż klasyczny biszkopt.
SKŁADNIKI
- 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka
- 170 g drobnego cukru
- 135 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mikserem na najwyższych obrotach ubij białka ze szczyptą soli, na sztywno.
- Do ubitych białek dodawaj cukier, łyżka po łyżce, i nadal ubijaj, do całkowitego rozpuszczenia się cukru i do momentu aż masa stanie się gładka i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj wodę.
- Następnie dodawaj żółtka - znowu - jedno po drugim i miksuj, aż całkowicie zmieszają się z masą białkową. Odłóż mikser.
- Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę, zmieszaną z kakao - wymieszaj krótko szpatułką.
- Ciasto wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170ºC, przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt od razu wyciągnij z piekarnika, upuść na blat kuchenny z wysokości co najmniej 30 cm. Pozostaw do wystudzenia.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe