Niezwykle kremowy i elegancki. Ten sernik będzie hitem każdej imprezy

Dieta wegetariańska
Ten deser idealnie łączy w sobie kremowość klasycznego sernika z chrupiącą skorupką, którą charakteryzuje się crème brûlée. To świetny sposób na specjalne okazje lub by zaskoczyć rodzinę podczas zbliżających się świąt. Naprawdę warto wypróbować ten przepis.
Sernik crème brûlée zaskakuje lekkością. Idealny deser na specjalne okazje
Sernik crème brûlée to deser, który z pewnością zaskoczy twoich gości. To ciasto jest nie tylko wspaniałe w smaku, ale również bardzo efektownie wygląda. To idealne połączenie dwóch deserów, które świetnie ze sobą współgrają.
W tym cieście nie zabraknie charakterystycznej części crème brûlée - chrupiącej warstwy skarmelizowanego cukru. Bez tego nie ma tego klasycznego deseru, a tym razem przenosimy to na nasz wspaniały sernik.
Na tym jednak nie koniec zalet tego sernika. Masa jest niesamowicie lekka i aksamitna, dzięki czemu je się ją o wiele przyjemniej, niż często ciężkie, tradycyjne serniki. Jeśli chcemy sprawić, że nasz sernik będzie jeszcze lżejszy możemy również użyć serka mascarpone.
Prostszy niż może się wydawać. Jedynym haczykiem może być karmelizacja
Początkowo przygotowanie tego sernika może się wydawać wielu osobom przytłaczające, jednak podczas robienia zobaczymy, że jest to o wiele prostsze niż może się wydawać. Jedynym tak naprawdę podchwytliwym momentem jest karmelizacja. Wiele osób może nie posiadać palnika kuchennego. Wówczas można spróbować podpiec cukier przy użyciu grilla w piakraniku - trzeba jednak zachować ostrożność, by przy okazji nie rozpuścić naszego ciasta.
SKŁADNIKI
- 150 g herbatników
- 60 g masła
- 750 g twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki 35 proc.
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru trzcinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozdrabniamy herbatniki i mieszamy je z rozpuszczonym masłem.
- Wykładamy je na dno tortownicy i dociskamy.
- Pieczemy 10 min w 180 stopniach.
- W mikserze mieszamy twaróg, śmietankę, cukier i wanilię.
- Stopniowo dodajemy jajka.
- Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
- Masę wylewamy na spód.
- Tortownicę owijamy folią aluminiową i wstawiamy dl blach wypełnionej wrzątkiem.
- Pieczemy około 65 minut w 1160 stopniach.
- Chodzimy w uchylonym piekarniku.
- Wstawiamy na całą noc do lodówki.
- Przed podaniem wierzch posypujemy cukrem.
- Za pomocą palnika karmelizujemy cukier.