Biorę wiaderko sera i piekę wyśmienity sernik o smaku czekolady. Co roku podaję go na Wielkanoc

sernik czekoladowy z sera z wiaderka
Autor: Shutterstock Błyskawiczny, prosty i mega czekoladowy. Ten sernik to wielkanocny hit, któremu nie można się oprzeć.
łatwy
10 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ser z wiaderka to produkt, który cieszy się największym zainteresowaniem w okresie przedświątecznym. Nic dziwnego, ponieważ można upiec z niego przepyszny domowy sernik, który rozpływa się w ustach. Najlepiej się o tym przekonać, wykorzystując ten prosty przepis. Sernik czekoladowy z sera z wiaderka to wyborny słodki wypiek na Wielkanoc i nie tylko. Poznajcie łatwy i szybki przepis.

Jakie składniki na sernik czekoladowy z wiaderka?

Sernik czekoladowy jest pyszny i podbija kubki smakowe nie tylko czekoladoholików. Lista składników jest krótka, a wszystkie produkty można kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Aż trudno uwierzyć, że z sześciu produktów można przygotować obłędny sernik czekoladowy. Dzięki temu, że sernik robi się na bazie sera z wiaderka, czas przygotowania jest znacznie krótszy.

Co jest więc potrzebne, aby upiec w domu sernik czekoladowy? Lista niezbędnych produktów nie jest długa i obejmuje takie składniki jak:

Jak zrobić sernik czekoladowy z sera z wiaderka?

Serniki to ważny element kuchni polskiej. Piecze się je od setek lat i serwuje nie tylko na święta, ale i inne okazje. Wiele osób kupuje gotowy wypiek w cukierni, ale zamiast przepłacać, warto skorzystać z tego przepisu. Wyborny sernik czekoladowy z sera z wiaderka jest kremowy i rozpływa się w ustach. Przepis nie jest trudny, a przygotowanie nie zajmuje długich godzin w kuchni. Robi się go za pomocą miksera w kilka minut.

Jak więc zrobić domowy sernik z sera z wiaderka o smaku czekolady? To naprawdę łatwy i błyskawiczny przepis na pyszny domowy sernik na Wielkanoc. Należy pamiętać, aby po zakończeniu pieczenia, uchylić drzwiczki piekarnika i nie wyjmować formy z sernikiem. Powinna w nim zostać, aż sernik całkowicie ostygnie.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – utarcie jajek z cukrem i zmiksowanie z serem z wiaderka
  • 3. krok – połączenie masy serowej z pozostałymi składnikami
  • 4. krok – upieczenie sernika czekoladowego z wiaderka w piekarniku

Czy do sernika z wiaderka dodaje się proszek do pieczenia?

Do sernika przygotowane z sera z wiaderka nie dodaje się proszku do pieczenia. Ten rodzaj słodkiego wypieku nie potrzebuje dodatkowego spulchniania. Proszek do pieczenia może spowodować brzydkie pęknięcia na powierzchni ciasta. Sernik uda się nawet bez proszku do pieczenia. Warunkiem są wysokiej jakości składniki, dlatego warto postawić na ser na sernik z wiaderka o dobrym składzie. Ważna jest także liczba jajek i ilość mąki ziemniaczanej lub budyniu, który jest jej doskonałym zamiennikiem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu w wiaderku
  • 200 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
  • 3 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kakao wymieszać z proszkiem budyniowym.
  • Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na puch.
  • Dodać ser z wiaderka i zmiksować do połączenia składników.
  • Stopniowo wsypywać suche składniki i wlać roztopione masło. Miksować, aż powstanie jednolita masa.
  • Masę serową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 50 minut.
  • Kiedy czas pieczenia się skończy, uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować kakao i orzechami lub polewą czekoladową.
  • Podawać na deser w święta wielkanocne i na inne okazje.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej