Nie maliny ani wiśnie. Do brownie dodaję te pyszne owoce, na które sezon jest w pełni

Dieta wegetariańska
Czekolada i śliwki to pyszne połączenie smaków. Oba składniki idealnie się ze sobą komponują, dlatego warto stworzyć z nich doskonałe brownie. To wyborne mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem śliwek zachwyca nie tylko obłędnym smakiem. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a efekt jest po prostu przepyszny. Oto sprawdzony przepis na najlepsze ciasto na koniec lata, czyli domowe brownie ze śliwkami.
Jakie owoce można dodać do brownie?
Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które przywędrowało do nas z USA. To właśnie tam powstał pierwszy przepis na słodki wypiek z czekoladą bez proszku do pieczenia. Amerykańska receptura szybko zadomowiła się w naszym kraju, a czekoladowy wypiek skradł nasze serca i podniebienia. To wyśmienite i uniwersalne ciasto można wzbogacać różnymi owocami. Oprócz malin i wiśni brownie pysznie komponuje się ze śliwkami, które właśnie teraz z łatwością kupić na bazarkach i w sklepach.
Czekolada i śliwki to znakomite połączenie, które sprawdzi się w domowym brownie. Śliwki mają bogaty aromat, który doskonale komponuje się z intensywnym zapachem czekolady. Kontrast słodkich śliwek i gorzkiej czekolady tworzy harmonijną i interesującą kompozycję. Różnorodność tekstur sprawia, że wypiek jest przyjemny w jedzeniu.
Jak zrobić brownie ze śliwkami?
Przepis na obłędne brownie z dodatkiem słodkich śliwek nie jest skomplikowany. Przygotowania amerykańskiego ciasta czekoladowego wzbogaconego polskimi owocami jest łatwe i szybkie. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko sześć składników, które są łatwo dostępne w wielu sklepach.
Jak więc upiec domowe brownie z dodatkiem śliwek? Ten przepis jest łatwy i szybki. Przygotowanie to sama przyjemność. Ciasto jest tak dobre, że znika szybciej, niż się je robi.
- 1. krok – roztopienie masła i czekolady
- 2. krok – ubicie jajek z cukrem
- 3. krok – połączenie masy jajecznej z czekoladową i pozostałymi składnikami
- 4. krok – połączenie ciasta ze śliwkami
- 5. krok – przelania ciasta do formy i upieczenie śliwkowego brownie w piekarniku
Jak podawać brownie ze śliwkami?
Mocno czekoladowe i wzbogacone świeżymi śliwkami brownie to idealne ciasto na schyłek lata. Jest łatwe, szybkie i przepyszne, a do tego uniwersalne. Sprawdzi się na każdą okazję i szybko podbije kubki smakowe każdego, kto go spróbuje.
Pokrojone na porcje wyborne brownie ze śliwkami można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Ciasto pysznie smakuje z bitą śmietaną lub kulką lodów waniliowych. W takiej wersji stanowi deser na bogato, który prezentuje się lepiej niż renomowanej cukierni.
SKŁADNIKI
- 300 g śliwek
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Jajka wbić do miski i wsypać cukier. Utrzeć na jasny puch.
- Powoli wlać roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać do połączenia.
- Wsypać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione pestek śliwki. Wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.