Nie maliny ani wiśnie. Do brownie dodaję te pyszne owoce, na które sezon jest w pełni

2025-09-15 15:13

Czekolada i śliwki to pyszne połączenie smaków. Oba składniki idealnie się ze sobą komponują, dlatego warto stworzyć z nich doskonałe brownie. To wyborne mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem śliwek zachwyca nie tylko obłędnym smakiem. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a efekt jest po prostu przepyszny. Oto sprawdzony przepis na najlepsze ciasto na koniec lata, czyli domowe brownie ze śliwkami.

brownie ze śliwkami

i

Autor: Shutterstock Pyszne ciasto nie tylko dla fanów śliwek i czekolady. To wyborne brownie zachwyci każdego.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Jakie owoce można dodać do brownie?

Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które przywędrowało do nas z USA. To właśnie tam powstał pierwszy przepis na słodki wypiek z czekoladą bez proszku do pieczenia. Amerykańska receptura szybko zadomowiła się w naszym kraju, a czekoladowy wypiek skradł nasze serca i podniebienia. To wyśmienite i uniwersalne ciasto można wzbogacać różnymi owocami. Oprócz malin i wiśni brownie pysznie komponuje się ze śliwkami, które właśnie teraz z łatwością kupić na bazarkach i w sklepach.

Czekolada i śliwki to znakomite połączenie, które sprawdzi się w domowym brownie. Śliwki mają bogaty aromat, który doskonale komponuje się z intensywnym zapachem czekolady. Kontrast słodkich śliwek i gorzkiej czekolady tworzy harmonijną i interesującą kompozycję. Różnorodność tekstur sprawia, że wypiek jest przyjemny w jedzeniu.

Jak zrobić brownie ze śliwkami?

Przepis na obłędne brownie z dodatkiem słodkich śliwek nie jest skomplikowany. Przygotowania amerykańskiego ciasta czekoladowego wzbogaconego polskimi owocami jest łatwe i szybkie. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko sześć składników, które są łatwo dostępne w wielu sklepach.

Jak więc upiec domowe brownie z dodatkiem śliwek? Ten przepis jest łatwy i szybki. Przygotowanie to sama przyjemność. Ciasto jest tak dobre, że znika szybciej, niż się je robi.

  • 1. krok – roztopienie masła i czekolady
  • 2. krok – ubicie jajek z cukrem
  • 3. krok – połączenie masy jajecznej z czekoladową i pozostałymi składnikami
  • 4. krok – połączenie ciasta ze śliwkami
  • 5. krok – przelania ciasta do formy i upieczenie śliwkowego brownie w piekarniku

Jak podawać brownie ze śliwkami?

Mocno czekoladowe i wzbogacone świeżymi śliwkami brownie to idealne ciasto na schyłek lata. Jest łatwe, szybkie i przepyszne, a do tego uniwersalne. Sprawdzi się na każdą okazję i szybko podbije kubki smakowe każdego, kto go spróbuje.

Pokrojone na porcje wyborne brownie ze śliwkami można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Ciasto pysznie smakuje z bitą śmietaną lub kulką lodów waniliowych. W takiej wersji stanowi deser na bogato, który prezentuje się lepiej niż renomowanej cukierni.

SKŁADNIKI

  • 300 g śliwek
  • 200 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka przełożyć masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Jajka wbić do miski i wsypać cukier. Utrzeć na jasny puch.
  • Powoli wlać roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać do połączenia.
  • Wsypać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
  • Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione pestek śliwki. Wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...