Nie maliny ani wiśnie. Do brownie dodaję te pyszne owoce, na które sezon jest w pełni
Czekolada i śliwki to pyszne połączenie smaków. Oba składniki idealnie się ze sobą komponują, dlatego warto stworzyć z nich doskonałe brownie. To wyborne mocno czekoladowe ciasto z dodatkiem śliwek zachwyca nie tylko obłędnym smakiem. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a efekt jest po prostu przepyszny. Oto sprawdzony przepis na najlepsze ciasto na koniec lata, czyli domowe brownie ze śliwkami.
i
Dieta wegetariańska
Jakie owoce można dodać do brownie?
Brownie to mocno czekoladowe ciasto, które przywędrowało do nas z USA. To właśnie tam powstał pierwszy przepis na słodki wypiek z czekoladą bez proszku do pieczenia. Amerykańska receptura szybko zadomowiła się w naszym kraju, a czekoladowy wypiek skradł nasze serca i podniebienia. To wyśmienite i uniwersalne ciasto można wzbogacać różnymi owocami. Oprócz malin i wiśni brownie pysznie komponuje się ze śliwkami, które właśnie teraz z łatwością kupić na bazarkach i w sklepach.
Czekolada i śliwki to znakomite połączenie, które sprawdzi się w domowym brownie. Śliwki mają bogaty aromat, który doskonale komponuje się z intensywnym zapachem czekolady. Kontrast słodkich śliwek i gorzkiej czekolady tworzy harmonijną i interesującą kompozycję. Różnorodność tekstur sprawia, że wypiek jest przyjemny w jedzeniu.
Jak zrobić brownie ze śliwkami?
Przepis na obłędne brownie z dodatkiem słodkich śliwek nie jest skomplikowany. Przygotowania amerykańskiego ciasta czekoladowego wzbogaconego polskimi owocami jest łatwe i szybkie. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko sześć składników, które są łatwo dostępne w wielu sklepach.
Jak więc upiec domowe brownie z dodatkiem śliwek? Ten przepis jest łatwy i szybki. Przygotowanie to sama przyjemność. Ciasto jest tak dobre, że znika szybciej, niż się je robi.
- 1. krok – roztopienie masła i czekolady
- 2. krok – ubicie jajek z cukrem
- 3. krok – połączenie masy jajecznej z czekoladową i pozostałymi składnikami
- 4. krok – połączenie ciasta ze śliwkami
- 5. krok – przelania ciasta do formy i upieczenie śliwkowego brownie w piekarniku
Jak podawać brownie ze śliwkami?
Mocno czekoladowe i wzbogacone świeżymi śliwkami brownie to idealne ciasto na schyłek lata. Jest łatwe, szybkie i przepyszne, a do tego uniwersalne. Sprawdzi się na każdą okazję i szybko podbije kubki smakowe każdego, kto go spróbuje.
Pokrojone na porcje wyborne brownie ze śliwkami można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Ciasto pysznie smakuje z bitą śmietaną lub kulką lodów waniliowych. W takiej wersji stanowi deser na bogato, który prezentuje się lepiej niż renomowanej cukierni.
SKŁADNIKI
- 300 g śliwek
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka przełożyć masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się roztopią i połączą. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Jajka wbić do miski i wsypać cukier. Utrzeć na jasny puch.
- Powoli wlać roztopioną czekoladę z masłem i wymieszać do połączenia.
- Wsypać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto.
- Dodać pokrojone w kostkę i pozbawione pestek śliwki. Wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.