Najsmaczniejsza babka majonezowa: łatwy przepis na babkę doskonałą
Zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć bab i mazurków. Masz ochotę na tradycyjne wypieki w nowatorskiej odsłonie? Wypróbuj przepis na tradycyjną babkę przygotowaną na bazie majonezu. Babka majonezowa jest pulchna i delikatna, a jednocześnie nie tak sucha, jak na przykład babka piaskowa.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek gotowego majonezu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania
- forma na babkę o pojemności 1,7 l
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na babkę wyjąć wcześniej z lodówki, gdyż powinny być w temperaturze pokojowej.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Następnie dodawać do piany z białek po łyżce cukru.
- Gdy cukier wymiesza się z białkami stopniowo dodawać żółtka. Dodać skórkę z cytryny, majonez i zmiksować na gładką masę.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką lub łyżką.
- Babkę wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40 min.
- Gotową babkę polać lukrem i ewentualnie udekorować.
Polecamy przepisy na smaczne i proste babki
Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja
Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!
Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków
Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej
Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym
Polecamy też inne ciasta na Wielkanoc:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków