Na kruchym spodzie układam dwie warstwy. Tarta milionera smakuje jak z najlepszej cukierni

tarta milionera
Autor: Shutterstock Odkryj przepis na obłędną tartę milionera. Tak dobra, że na jednym kawałku się nie kończy.
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Tarta milionera to hit wśród domowych deserów. Jest obłędnie słodka i łączy najlepsze smaki. Na kruchym spodzie wygodnie ułożyła się warstwa karmelu, a zwieńczeniem jest polewa czekoladowa. To pyszne ciasto idealnie pasuje na różne okazje i uświetni niejedną imprezę. Poznajcie przepis na doskonałą i uroczą tartę milionera, która smakuje jak z najlepszej cukierni.

Czym jest tarta milionera?

Tarta milionera to doskonałe połączenie kruchego ciasta, karmelu i czekolady. Przepis na tę wyborna tartę pochodzi ze Szkocji, ale prawdziwą furorę zrobił w Australii w latach 70. XX wieku. Caramel shortbread lub Millionaire’s shortbread szybko podbił kubki smakowe Australijczyków, a przepis powędrował do innych krajów na całym świecie. Od pewnego czasu znany jest także w Polsce, gdzie tarta milionera również cieszy sporą popularnością.

Pyszne domowe ciasto swoją nazwę zawdzięcza składnikom. Niegdyś produkty niezbędne do przygotowania tej wyśmienitej tarty były tak drogie, że tylko milionerów było na nie stać. Za samą czekoladę trzeba było zapłacić krocie, nie mówiąc już o pozostałych produktach. Dziś wszystkie składniki są łatwo dostępne, można kupić je przez cały rok, a ich cena nie jest wygórowana.

Jak zrobić tartę milionera?

Tarta z karmelem i czekoladą to pyszne domowe ciasto, które zachwyci nie tylko smakiem. Przygotowanie jest proste i w miarę szybkie. Przepis został podzielony na poszczególne kroki, dlatego zrobienie tej wybornej tarty jest tak łatwe. Lista składników jest podzielona na trzy części. Każda z nich obejmuje produkty do trzech warstw, z których składa się tarta milionera.

Przepis na ten domowy słodki wypiek nie zmienił się od lat. Jak więc zrobić w domu przepyszną tartę milionera? To tylko kilka łatwych i szybkich kroków.

  • 1. krok – wyrobienie i podpieczenie spodu z kruchego ciasta
  • 2. krok – przygotowanie masy karmelowej
  • 3. krok – przygotowanie polewy czekoladowej
  • 4. krok – przełożenie na kruchy spód masy karmelowej i polewy czekoladowej
  • 5. krok – schłodzenie tarty milionera w lodówce

Jak podawać tartę milionera?

Przepis na tartę z karmelem i czekoladą warto mieć pod ręką. To świetny pomysł na deser na różne okazje i święta. Sprawdzi się po rodzinnym obiedzie i zastąpi tort urodzinowy. Można podawać ją z okazji imienin czy spotkań z przyjaciółmi. To uniwersalne ciasto, które łączy pyszne smaki i zachwyca pod każdym względem.

SKŁADNIKI

  • Kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli

  • warstwa karmelowa:
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli

  • Polewa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Energicznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wylepić nim dno. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Do rondelka wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż się roztopi. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszać, aż się roztopi i połączy z cukrem. Wsypać szczyptę soli i wąskim strumieniem wlać śmietankę. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Na kruchy spód wylać masę karmelową i odstawić.
  • Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolitą polewę.
  • Wierzch tarty równomiernie polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub dłużej.
  • Podawać na deser na rożne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej