Na dzień mamy przygotuj to superczekoladowe ciasto. Mississippi mud pie to słodki hit

Na dzień mamy przygotuj to superczekoladowe ciasto. Mississippi mud pie to słodki hit
Autor: Shutterstock.com Na dzień mamy przygotuj to superczekoladowe ciasto. Mississippi mud pie to słodki hit
łatwy
25 min
12

Dieta wegetariańska

To kilkuwarstwowe ciasto czekoladowe to prawdziwa gratka dla miłośników słodyczy. Klasyczny Mississippi mud pie sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i jako deser po obiedzie. Przygotuj je dla dzień mamy, by pokazać, jak słodko ją kochasz!

Czekoladowe ciasto, które zachwyca. Nazwa może zaskoczyć

Przepyszne, ultraczekoladowe ciasto, które rozkocha w sobie każdego. Wystarczy kilka kęsów, by przenieść się do krainy czekoladowych marzeń. Sama nazwa Mississippi mud pie, jest mocno humorystyczna. "Mud" czyli błoto po polsku odnosi się do ciemnej i gęstej konsystencji ciasta, które kolor przypomina błotniste brzegi.

Jednak niech nazwa nas nie zwiedzie, ciasto wcale nie wygląda brzydko, a wręcz przeciwnie. Po rozkrojeniu wygląda zachwycająco dzięki dużej ilość warstw. To ciasto sprawdzi się idealnie na najróżniejsze okazje, jak i jako ciekawy deser. Jednak ostrzegamy, już cienki kawałek ciasta jest mocno sycący. 

Dzień mamy 2025. Zaskocz ją tym wspaniałym, czekoladowym ciastem.

Choć ilość składników i warstw może się wydać niektórym przytłaczająca, to tak naprawdę jest ono proste do przygotowania. A co najlepsze, nie potrzebujemy piekarnika, by móc się rozkoszować tym niezwykle czekoladowym ciastem.

Warto jednak pamiętać, by użyć dobrej jakości czekolady. Najlepsza będzie ta 60/70-procentowa, ponieważ najbardziej wpłynie na smak. To może być świetny pomysł na słodki prezent z okazji dnia mamy.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g herbatników czekoladowych
  • 80 g masła
  • Warstwa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • Warstwa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Na górę:
  • 250 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasteczka dokładnie blendujemy.
  • Masło rozpuszczamy i dokładnie mieszamy z ciasteczkami.
  • Wykładamy masą dno tortownicy i dociskamy.
  • Wstawiamy do lodówki.
  • Śmietankę 30 proc. podgrzewamy.
  • Dodajemy czekoladę i masło.
  • Mieszamy na gładką masę i wylewamy na spód.
  • Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min.
  • W rondelku zagotowujemy mleko.
  • W miseczce mieszamy żółtka, cukier, kakao i skrobię.
  • Dodajemy do mleka i mieszamy, aż zgęstnieje.
  • Dodajemy czekoladę i wanilię.
  • Przestudzamy i wylewamy na ciasto.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubijamy z cukrem.
  • Nakładamy na wierzch ciasta.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej