Mleczko kokosowe mieszam z kilkoma składnikami i piekę. To ciasto jest pyszne i dietetyczne
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na słodki przysmak, który bez obaw można jeść na diecie, znajdziecie go właśnie tu. Przepyszne i rozpływające się w ustach dietetyczne ciasto kokosowe to idealny deser podczas zrzucania zbędnych kilogramów. Jest lekkie, mega kokosowe i pełne zdrowia. Poznajcie prosty i szybki przepis na najlepsze dietetyczne ciasto kokosowe.
Z czego zrobić dietetyczne ciasto kokosowe?
Ten słodki wypiek w kokosowym smaku składa się z kilku prostych składników. Zaletą tego ciasta jest to, że wszystkie potrzebne produkty są w sklepach przez cały rok, więc wyśmienite fit ciasto kokosowe można piec bez względu na to, czy jest lato, czy zima. Składniki nie są wyszukane i można je dostać nawet w małych sklepach.
Na liście składników nie ma białego cukru. Zamiast niego do ciasta dodaje się słodzik. Można wykorzystać erytrytol lub ksylitol.
Jakie produkty są niezbędne, aby upiec pełne kokosowego smaku dietetyczne ciasto? Lista składników obejmuje takie produkty jak:
- mleczko kokosowe
- wiórki kokosowe
- słodzik
- jajko
- mąka bezglutenowa
- proszek do pieczenia
- szczypta soli
Jak zrobić dietetyczne ciasto kokosowe?
Przepis na ten pyszny domowy deser z piekarnika, który zachwyca kokosowym smakiem, jest łatwy i szybki. Przygotowanie zajmuje tylko parę minut, a czas pieczenia wynosi około pół godziny. Po upieczeniu nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie, ponieważ kokosowy deser świetnie smakuje, kiedy jest lekko ciepły. Oczywiście, można go serwować po całkowitym ostygnięciu. Tak czy inaczej, smakuje obłędnie.
Jak więc przygotować wyborne i lekkie jak piórko dietetyczne ciasto kokosowe? Przepis jest prosty i szybki.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – wymieszanie jajka z mleczkiem kokosowym
- 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. krok – przelanie ciasta do formy
- 5. krok – upieczenie ciasta w piekarniku
Jak podawać dietetyczne ciasto kokosowe?
Smakowite fit ciasto upieczone na bazie mleczka kokosowego to propozycja na deser. Przepis warto zapisać i mieć pod ręką. Dzięki dostępności składników i łatwości przygotowania dietetyczne ciasto kokosowe można piec przez cały rok. Sprawdzi się na różne okazje i świetnie smakuje jako słodka przekąska między posiłkami. Wypiek jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Bez wyrzutów sumienia można wcinać go również podczas diety odchudzającej. Dietetyczne ciasto kokosowe jest tak dobre, że podbije kubki smakowe nawet tych, którzy nie muszą liczyć kalorii.
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego
- 4 łyżki mąki bezglutenowej
- 2 łyżki słodzika
- 2 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżki do posypania
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Jajko wbić do miski i roztrzepać z mleczkiem kokosowym.
- Stopniowo wsypywać składniki suche i mieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do niedużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podawać na ciepło lub zimno na deser i jako słodką przekąskę oprószone zmielonym na puder słodzikiem.