Mieszam mak z kilkoma składnikami i w mig mam pyszne ciasto na święta. To idealny przepis dla leniwych

makowiec bez mąki i cukru
Autor: Shutterstock Znakomity makowiec na Boże Narodzenie zrobisz w kilka minut. Bez białego cukru i glutenu, a pyszny i aromatyczny.
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Makowiec to tradycyjny element menu na Boże Narodzenie. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale i zapewnia pomyślność w nowym roku. Mało kto wie, że pyszny domowy makowiec można przygotować błyskawicznie bez dodatku białego cukru i mąki pszennej. W takiej wersji smakuje wyśmienicie i jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny wypiek. Zobaczcie, jak zrobić makowiec bez cukru i mąki.

Czy do makowca dodaje się cukier?

W tradycyjnych przepisach na makowiec zawsze dodaje się cukier. Jak się okazuje, pyszny domowy makowiec można zrobić bez tego słodkiego dodatku. Wystarczy zamienić go na inny produkt. W tym przepisie wykorzystuje się słodzik. Do ciasta można dodać ksylitol lub erytrytol. Dzięki tym dodatkom wypiek jest idealnie słodki i mniej kaloryczny. Taki makowiec jest bezpieczny dla osób, które są na diecie i jeszcze przed nadejściem nowego roku chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Makowiec bez mąki i cukru – składniki

Wyśmienity domowy makowiec na Boże Narodzenie robi się z kilku składników. Na liście nie ma białego cukru i mąki pszennej. Ciasto mogą więc bez obaw jeść osoby zmagające się z nietolerancją glutenu lub ograniczające jego spożycie. Wszystkie produkty, które niezbędne są do upieczenia tego smacznego ciasta, wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych i mają pozytywny wpływ na zdrowie.

W jakie składniki należy się więc zaopatrzyć, aby upiec świąteczny makowiec bez mąki i cukru? Lista produktów jest krótka i znalazły się na niej takie artykuły spożywcze jak:

  • mąka migdałowa
  • jogurt naturalny
  • mak
  • słodzik – ksylitol lub erytrytol
  • jajka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • proszek do pieczenia
  • aromat migdałowy

Po upieczeniu i ostudzeniu pyszny i zdrowy makowiec na Boże Narodzenie warto udekorować fit polewą czekoladową. Robi się ją z naturalnego jogurtu, kakao, słodzika i ekstraktu waniliowego. Składniki należy wymieszać, podgrzać i ostudzić, a następnie ozdobić ciasto.

Jak zrobić makowiec bez mąki i cukru?

Zdrowy przepis na świąteczny makowiec, który nie zawiera mąki i białego cukru, nie jest trudny. Ciasto robi się błyskawicznie. Wystarczy wymieszać składniki za pomocą łyżki. Nawet mikser nie jest potrzebny. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć 15 minut. Czas pieczenia też nie jest długi. Zdrowe świąteczne ciasto piecze się przez pół godziny. Ostudzone ciasto dekoruje się fit polewą czekoladową.

Jak więc upiec wyborny i pełen zdrowia makowiec bez dodatki mąki i cukru? Przepis składa się z kilku banalnie prostych kroków, które nikomu nie powinny sprawić przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników suchych z mokrymi
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie w piekarniku
  • 4. krok – przygotowanie polewy czekoladowej i udekorowanie makowca

SKŁADNIKI

  • 150 jogurtu naturalnego
  • 50 g mielonego maku
  • 40 g mąki migdałowej
  • 30 g słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego

  • polewa czekoladowa:
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki słodzika (ksylitolu lub erytrytolu)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mielony mak, mąkę migdałową, słodzik, skórkę pomarańczową i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Dodać jogurt naturalny i aromat migdałowy. Wbić jajka. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować polewę czekoladową. Jogurt wymieszać z kakao, słodzikiem i ekstraktem z wanilii. Podgrzewać kilka minut, a następnie odstawić do ostygnięcia i udekorować makowiec.
  • Podawać z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej