Mazurek ze śliwkami - dobry przepis

Przepis na mazurek ze śliwkami warto wypróbować podczas najbliższych świąt wielkanocnych. Kombinacja powideł, rumu i suszonych śliwek jest bardzo smakowita. Szczególnie gdy połączymy lekką kwaskowatość śliwek ze słodyczą masy kajmakowej.
150 g mąki
6-7 łyżek masła
1 żółtko
4 łyżki cukru pudru
50 g mielonych migdałów
sól
1 puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej
10 śliwek suszonych
1 mały słoik powideł śliwkowych
1/4 szkl. rumu + 2 łyżki (najlepiej ciemnego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Zanim przystąpimy do robienia ciasta musimy zalać śliwki rumem i zostawić na noc.
Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru, migdałów i szczypty soli zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do 190ºC. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylepić ją ciastem. Piec około 15 minut.
Odsączone śliwki pokroić drobno.
Do powideł dodać 2 łyżki rumu i wymieszać.
Ciasto posmarować powidłami i posypać pokrojonymi śliwkami. Odstawić.
W tym czasie przez 2-3 h ugotować puszkę mleka skondensowanego w garnku z wodą tak, by powstał kajmak. Lekko ostudzić, a następnie polać nim ciasto.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]