Mazurek ze śliwkami - dobry przepis

2021-02-24
Mazurek ze śliwkami - dobry przepis
Autor: Shutterstock Mazurek ze śliwkami, z masą kajmakową na wierzchu  to doskonała kompozycje pasujących do siebie smaków.
łatwy
0 min
4

Przepis na mazurek ze śliwkami warto wypróbować podczas najbliższych świąt wielkanocnych. Kombinacja powideł, rumu i suszonych śliwek jest bardzo smakowita. Szczególnie gdy połączymy lekką kwaskowatość śliwek ze słodyczą masy kajmakowej.

Składniki

150 g mąki

6-7 łyżek masła

1 żółtko

4 łyżki cukru pudru

50 g mielonych migdałów

sól

1 puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej

10 śliwek suszonych

1 mały słoik powideł śliwkowych

1/4 szkl. rumu + 2 łyżki (najlepiej ciemnego)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zanim przystąpimy do robienia ciasta musimy zalać śliwki rumem i zostawić na noc.

Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru, migdałów i szczypty soli zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do 190ºC. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylepić ją ciastem. Piec około 15 minut.

Odsączone śliwki pokroić drobno.

Do powideł dodać 2 łyżki rumu i wymieszać.

Ciasto posmarować powidłami i posypać pokrojonymi śliwkami. Odstawić.

W tym czasie przez 2-3 h ugotować puszkę mleka skondensowanego w garnku z wodą tak, by powstał kajmak. Lekko ostudzić, a następnie polać nim ciasto.

Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.

Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej: