Mazurek ze śliwkami - dobry przepis
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Przepis na mazurek ze śliwkami warto wypróbować podczas najbliższych świąt wielkanocnych. Kombinacja powideł, rumu i suszonych śliwek jest bardzo smakowita. Szczególnie gdy połączymy lekką kwaskowatość śliwek ze słodyczą masy kajmakowej.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 150 g mąki
- 6-7 łyżek masła
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru pudru
- 50 g mielonych migdałów
- sól
- 1 puszka mleka skondensowanego lub gotowej masy kajmakowej
- 10 śliwek suszonych
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
- 1/4 szkl. rumu + 2 łyżki (najlepiej ciemnego)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zanim przystąpimy do robienia ciasta musimy zalać śliwki rumem i zostawić na noc.
- Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru, migdałów i szczypty soli zagnieść ciasto. Piekarnik nagrzać do 190ºC. Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wylepić ją ciastem. Piec około 15 minut.
- Odsączone śliwki pokroić drobno.
- Do powideł dodać 2 łyżki rumu i wymieszać.
- Ciasto posmarować powidłami i posypać pokrojonymi śliwkami. Odstawić.
- W tym czasie przez 2-3 h ugotować puszkę mleka skondensowanego w garnku z wodą tak, by powstał kajmak. Lekko ostudzić, a następnie polać nim ciasto.
- Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną czekoladą.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia