Mazurek z pomadą śmietanową

2021-03-29
Mazurek z pomadą śmietankową
Autor: Shutterstock Mazurek z pomadą śmietankową pięknie wygląda i świetnie smakuje.
łatwy
0 min
4

Mazurek z pomadą śmietankową i delikatną waniliową nutą jest pyszny i nieco lżejszy od tych z czekoladowymi czy kajmakowymi masami. Warto go wypróbować, może stanie się tym ulubionym.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 50 dkg mąki krupczatki
  • 25 dkg masła orzechowego lub śmietankowego
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  
  • Pomada:
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Trochę ciasta odłożyć - będzie potrzebne na wałeczki do podwyższania brzegów. Resztę ciasta rozwałkować na dwa placki grubości 5 mm.
  • Placki rozłożyć na dwóch blaszkach natłuszczonych masłem i poprószonych mąką. Uformować wałeczki, ułożyć je na brzegach mazurków. Piec 10-20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.
  • Przygotować pomadę: do dużego rondla wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od momentu wrzenia.
  • Po zdjęciu z ognia ucierać przez chwilę łyżką drewnianą. Pomadę wylać na przestudzone mazurki. Przybrać orzechami i migdałami.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia