Mazurek z pomadą śmietanową
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Mazurek z pomadą śmietankową i delikatną waniliową nutą jest pyszny i nieco lżejszy od tych z czekoladowymi czy kajmakowymi masami. Warto go wypróbować, może stanie się tym ulubionym.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 50 dkg mąki krupczatki
- 25 dkg masła orzechowego lub śmietankowego
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Pomada:
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajko i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Trochę ciasta odłożyć - będzie potrzebne na wałeczki do podwyższania brzegów. Resztę ciasta rozwałkować na dwa placki grubości 5 mm.
- Placki rozłożyć na dwóch blaszkach natłuszczonych masłem i poprószonych mąką. Uformować wałeczki, ułożyć je na brzegach mazurków. Piec 10-20 min w piekarniku nagrzanym do 220°C.
- Przygotować pomadę: do dużego rondla wlać śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu przez 10 minut, mieszając od momentu wrzenia.
- Po zdjęciu z ognia ucierać przez chwilę łyżką drewnianą. Pomadę wylać na przestudzone mazurki. Przybrać orzechami i migdałami.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia