Mazurek z cytrusami: prosty przepis [WIDEO + GALERIA]

Lżejszy i bardziej orzeźwiający w smaku mazurek z cytrusów zamiast ciężkich i kalorycznych ciast z czekolady czy masy kajmakowej to dobry pomysł na deser po sutym wielkanocnym śniadaniu. Tym bardziej, że mazurek z pomarańczy i cytryn robi się bardzo łatwo.
Ciasto kruche na spód mazurka:
30 dkg mąki
20 dkg masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
Masa cytrusowa:
40 dkg pomarańczy
10 dkg cytryn
15 dkg jabłek
30 dkg cukru
migdały do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Mąkę, masło i przesiany cukier puder (jak nie jest skawalony, to nie potrzeba) siekamy nożem do konsystencji okruchów chleba.
Do okruchów mąki, cukru i masła dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto. Zagniatamy, a nie wyrabiamy. Kruche ciasto jest gotowe, gdy nie klei się do rąk i ma jednolitą teksturę.
Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i układamy w formie wysmarowanej tłuszczem. Nie trzeba zawijać brzegów ciasta, ale można je nieco zwałkować by zrobić rant, jak na mazurki przystało. Najwygodniejsza będzie blacha z wyjmowanym dnem, bo wtedy unikniemy połamania ciasta podczas wyjmowania.
Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy dosyć gęsto widelcem, żeby się nie wybrzuszyło za bardzo podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż zrobi się rumiane. Zaletą takiego spodu mazurkowego jest to, że można go upiec kilka dni wcześniej.
Masa cytrusowa: dokładnie umyte i wytarte pomarańcze i cytryny ścieramy na tarce razem ze skórką. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Starte produkty gotujemy najpierw 5 minut, następnie dodajemy cukier i gotujemy tak długo (od czasu do czasu mieszając), aż masa wyraźnie zgęstnieje.
Gorącą masę wykładamy na upieczony placek. Dekorujemy „na gorąco” posiekanym migdałami (można użyć kupnych migdałów pokrojonych w słupki lub płatków), które trzeba lekko docisnąć do masy. Oczywiście, zamiast migdałów mazurek cytrusowy można udekorować według własnej inwencji.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]