Mazurek z cytrusami: prosty przepis [GALERIA]

2021-02-24
Mazurek z cytrusami: prosty przepis
Autor: Shutterstock Mazurek z cytrusowym nadzieniem jest bardziej orzeźwiający w w smaku niż pyszne, lecz ciężkie mazurki bakaliowe lub kajmakowe.
łatwy
40 min
4

Lżejszy i bardziej orzeźwiający w smaku mazurek z cytrusów zamiast ciężkich i kalorycznych ciast z czekolady czy masy kajmakowej to dobry pomysł na deser po sutym wielkanocnym śniadaniu. Tym bardziej, że mazurek z pomarańczy i cytryn robi się bardzo łatwo.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Składniki

Ciasto kruche na spód mazurka:

30 dkg mąki

20 dkg masła

10 dkg cukru pudru

2 żółtka

 

Masa cytrusowa:

40 dkg pomarańczy

10 dkg cytryn

15 dkg jabłek

30 dkg cukru

migdały do ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę, masło i przesiany cukier puder (jak nie jest skawalony, to nie potrzeba) siekamy nożem do konsystencji okruchów chleba.

Do okruchów mąki, cukru i masła dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto. Zagniatamy, a nie wyrabiamy. Kruche ciasto jest gotowe, gdy nie klei się do rąk i ma jednolitą teksturę.

Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i układamy w formie wysmarowanej tłuszczem. Nie trzeba zawijać brzegów ciasta, ale można je nieco zwałkować by zrobić rant, jak na mazurki przystało. Najwygodniejsza będzie blacha z wyjmowanym dnem, bo wtedy unikniemy połamania ciasta podczas wyjmowania.

Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy dosyć gęsto widelcem, żeby się nie wybrzuszyło za bardzo podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż zrobi się rumiane. Zaletą takiego spodu mazurkowego jest to, że można go upiec kilka dni wcześniej.

Masa cytrusowa: dokładnie umyte i wytarte pomarańcze i cytryny ścieramy na tarce razem ze skórką. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Starte produkty gotujemy najpierw 5 minut, następnie dodajemy cukier i gotujemy tak długo (od czasu do czasu mieszając), aż masa wyraźnie zgęstnieje.

Gorącą masę wykładamy na upieczony placek. Dekorujemy „na gorąco” posiekanym migdałami (można użyć kupnych migdałów pokrojonych w słupki lub płatków), które trzeba lekko docisnąć do masy. Oczywiście, zamiast migdałów mazurek cytrusowy można udekorować według własnej inwencji.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE