Mazurek z cytrusami: prosty przepis [GALERIA]
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Lżejszy i bardziej orzeźwiający w smaku mazurek z cytrusów zamiast ciężkich i kalorycznych ciast z czekolady czy masy kajmakowej to dobry pomysł na deser po sutym wielkanocnym śniadaniu. Tym bardziej, że mazurek z pomarańczy i cytryn robi się bardzo łatwo.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto kruche na spód mazurka:
- 30 dkg mąki
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- Masa cytrusowa:
- 40 dkg pomarańczy
- 10 dkg cytryn
- 15 dkg jabłek
- 30 dkg cukru
- migdały do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, masło i przesiany cukier puder (jak nie jest skawalony, to nie potrzeba) siekamy nożem do konsystencji okruchów chleba.
- Do okruchów mąki, cukru i masła dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto. Zagniatamy, a nie wyrabiamy. Kruche ciasto jest gotowe, gdy nie klei się do rąk i ma jednolitą teksturę.
- Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i układamy w formie wysmarowanej tłuszczem. Nie trzeba zawijać brzegów ciasta, ale można je nieco zwałkować by zrobić rant, jak na mazurki przystało. Najwygodniejsza będzie blacha z wyjmowanym dnem, bo wtedy unikniemy połamania ciasta podczas wyjmowania.
- Przed włożeniem do piekarnika ciasto nakłuwamy dosyć gęsto widelcem, żeby się nie wybrzuszyło za bardzo podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż zrobi się rumiane. Zaletą takiego spodu mazurkowego jest to, że można go upiec kilka dni wcześniej.
- Masa cytrusowa: dokładnie umyte i wytarte pomarańcze i cytryny ścieramy na tarce razem ze skórką. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Starte produkty gotujemy najpierw 5 minut, następnie dodajemy cukier i gotujemy tak długo (od czasu do czasu mieszając), aż masa wyraźnie zgęstnieje.
- Gorącą masę wykładamy na upieczony placek. Dekorujemy „na gorąco” posiekanym migdałami (można użyć kupnych migdałów pokrojonych w słupki lub płatków), które trzeba lekko docisnąć do masy. Oczywiście, zamiast migdałów mazurek cytrusowy można udekorować według własnej inwencji.