Mazurek rumowy: przepis dla dorosłych [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Mazurek rumowy mocno smakuje rumem i ma lekki posmak alkoholu. Może stanowić ciekawe urozmaicenie wśród „grzecznych” mazurków kajmakowych czy bakaliowych. Jednak nie zalecamy podawania go dzieciom.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 3/4 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- szklanka mąki
- 2 łyżki zimnej wody
- Masa rumowa:
- 0,5 szklanki śmietany 30- lub 36%
- 1 szklanka cukru
- 1/2 laski wanilii
- 3-5 łyżek ciemnego rumu
- kilka kropli aromatu rumowego
- o,5 szklanki rodzynek namoczonych w rumie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami, potem dodaj mąkę. Zarób ciasto i zrób z niego kulę. Włóż ją w folii na godzinę do lodówki.
- Następnie przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (na wys. 5 mm) i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC.
- Po ok. 15-20 min, wyciągnij foremkę, wystudź ciasto.
- Przygotuj masę rumową: śmietanę, cukier i wanilię umieść w wysokim naczyniu. Zawartość rondelka doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu dokładnie 11 minut.
- Ciepłą masę wylej na upieczony spód. Dekoruj po ostygnięciu.