Mazurek rumowy: przepis dla dorosłych [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]

Mazurek rumowy
Autor: Shutterstock Mazurek rumowy to pyszne wielkanocne ciasto, jednak cały urok wypieku w jego dekoracji. 
łatwy
45 min
4

Mazurek rumowy mocno smakuje rumem i ma lekki posmak alkoholu. Może stanowić ciekawe urozmaicenie wśród „grzecznych” mazurków kajmakowych czy bakaliowych. Jednak nie zalecamy podawania go dzieciom.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Masa rumowa:
  • 0,5 szklanki śmietany 30- lub 36%
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 3-5 łyżek ciemnego rumu
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • o,5 szklanki rodzynek namoczonych w rumie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami, potem dodaj mąkę. Zarób ciasto i zrób z niego kulę. Włóż ją w folii na godzinę do lodówki.
  • Następnie przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (na wys. 5 mm) i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC.
  • Po ok. 15-20 min, wyciągnij foremkę, wystudź ciasto.
  • Przygotuj masę rumową: śmietanę, cukier i wanilię umieść w wysokim naczyniu. Zawartość rondelka doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu dokładnie 11 minut.
  • Ciepłą masę wylej na upieczony spód. Dekoruj po ostygnięciu.