Mazurek pistacjowy: przepis na wielkanocne ciasto na kruchym spodzie z nadzieniem pistacjowym

Mazurek pistacjowy: przepis na wielkanocne ciasto na kruchym spodzie z nadzieniem pistacjowym
Autor: Shutterstock Piękny mazurek na kruchym spodzie z ganache pistacjowym udekorowany pestkami granatu i orzeszkami pistacjowymi
łatwy
45 min
4

Mazurek pistacjowy to pyszne i eleganckie ciasto wielkanocne. Jest umiarkowanie słodki. Obłędnie pistacjowy. Specjalne nadzienie na bazie białej czekolady jest aksamitne. Dekoracja nawiązuje to tradycyjnych mazurków staropolskich. Oto przepis na wielkanocny mazurek na kruchym spodzie z nadzieniem pistacjowym.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Składniki

Ciasto kruche:

100 g masła, zimnego

200 g mąki

2 łyżki cukru

1 szczypta soli

1 żółtko

1 prostokątna forma do tarty z wyjmowanym dnem, około 24 cm długości

Pistacjowe nadzienie:

150 g białej czekolady, posiekanej drobno

125 g śmietany 30% lub 36% tłuszczu

50 g prażonych pistacji, łuskanych

Do dekoracji:

2 łyżki pestek granatu

1 łyżka zielonych pistacji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W malakserze posiekać zimne masło z mąką, cukrem i solą. Miksować do uzyskania okruchów. Następnie dodać żółtko i miksować w trybie pulsacyjnym do uzyskania ciasta zbitego w kulę. 

Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim posmarowaną masłem formę. Dno nakłuć widelcem. Piec w 180°C przez 10-15 minut. Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i ostudzić.

Pistacje rozłożyć na blasze i uprażyć w piekarniku. Piec około 5-7 minut w temperaturze 180C. Można do tego wykorzystać gorący piekarnik po upieczeniu kruchego spodu.

Uprażone pistacje przełożyć do garnka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, aż śmietana zacznie parować. Zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką i pozostawić na 10 minut.

Po 10 minutach ponownie podgrzać śmietanę z pistacjami.

Gorącą śmietanę z pistacjami natychmiast przelać do malaksera. Zmiksować na gładką i gęstą mieszaninę.

Ponownie przelać do garnka, dodać posiekaną białą czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. W razie potrzeby krótko podgrzać. Nie dłużej niż 20 sekund.

Przelać masę pistacjową do miski i ostudzić do temperatury pokojowej.

Połowę masy ułożyć na kruchym spodzie. Wierzch wyrównać za pomocą szpatułki maczanej w gorącej wodzie.

Pozostałą masę ubić za pomocą miksera ręcznego na puszysty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na powierzchni mazurka wykonać rozetki.

Na rozetkach rozsypać pestki granatu i pistacje.

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE