Mazurek pistacjowy: przepis na wielkanocne ciasto na kruchym spodzie z nadzieniem pistacjowym
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Mazurek pistacjowy to pyszne i eleganckie ciasto wielkanocne. Jest umiarkowanie słodki. Obłędnie pistacjowy. Specjalne nadzienie na bazie białej czekolady jest aksamitne. Dekoracja nawiązuje to tradycyjnych mazurków staropolskich. Oto przepis na wielkanocny mazurek na kruchym spodzie z nadzieniem pistacjowym.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto kruche:
- 100 g masła, zimnego
- 200 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 prostokątna forma do tarty z wyjmowanym dnem, około 24 cm długości
- Pistacjowe nadzienie:
- 150 g białej czekolady, posiekanej drobno
- 125 g śmietany 30% lub 36% tłuszczu
- 50 g prażonych pistacji, łuskanych
- Do dekoracji:
- 2 łyżki pestek granatu
- 1 łyżka zielonych pistacji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze posiekać zimne masło z mąką, cukrem i solą. Miksować do uzyskania okruchów. Następnie dodać żółtko i miksować w trybie pulsacyjnym do uzyskania ciasta zbitego w kulę.
- Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim posmarowaną masłem formę. Dno nakłuć widelcem. Piec w 180°C przez 10-15 minut. Wyjąć gotowe ciasto z piekarnika i ostudzić.
- Pistacje rozłożyć na blasze i uprażyć w piekarniku. Piec około 5-7 minut w temperaturze 180C. Można do tego wykorzystać gorący piekarnik po upieczeniu kruchego spodu.
- Uprażone pistacje przełożyć do garnka. Zalać śmietaną. Podgrzewać, aż śmietana zacznie parować. Zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką i pozostawić na 10 minut.
- Po 10 minutach ponownie podgrzać śmietanę z pistacjami.
- Gorącą śmietanę z pistacjami natychmiast przelać do malaksera. Zmiksować na gładką i gęstą mieszaninę.
- Ponownie przelać do garnka, dodać posiekaną białą czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. W razie potrzeby krótko podgrzać. Nie dłużej niż 20 sekund.
- Przelać masę pistacjową do miski i ostudzić do temperatury pokojowej.
- Połowę masy ułożyć na kruchym spodzie. Wierzch wyrównać za pomocą szpatułki maczanej w gorącej wodzie.
- Pozostałą masę ubić za pomocą miksera ręcznego na puszysty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Na powierzchni mazurka wykonać rozetki.
- Na rozetkach rozsypać pestki granatu i pistacje.