Mazurek orzechowy - przepis na Wielkanoc... i nie tylko

2021-03-29
Mazurek orzechowy: przepis na bezę orzechową
Autor: Shutterstock Jeśli tradycyjny mazurek ma być słodki, to ten przepis absolutnie taki jest. 
łatwy
60 min
4

Mazurek wcale nie musi być ciężki i twardy. Oto przepis na wyjątkowo lekkie, chrupiące ciasto na bazie białek, orzechów, biszkoptów i czekolady. Przypomina bezę lub ciasteczka amaretto. Jak upiec dobre ciasto bez zakalca? Zasmakuj w mazurku orzechowym.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 10-11 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag zmielonych orzechów (najlepiej laskowych)
  • 2 łyżki sproszkowanych biszkoptów
  • laska wanilii (ewentualnie kilka kropli esencji waniliowej lub opakowanie cukru wanilinowego)
  • do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa lub orzechowa, połówki orzechów (laskowych lub włoskich)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Orzechy zmiel. Stopniowo dosypuj do piany z białek, delikatnie mieszaj, by piana nie opadła.
  • Biszkopty rozkrusz na proszek - w moździerzu lub w zamkniętym woreczku (uderzaj w woreczek wałkiem do ciasta). Dodaj biszkopty do masy białkowej, wraz z ziarenkami wanilii, esencją waniliową lub cukrem wanilinowym. Ostrożnie połącz wszystkie składniki.
  • Masę przełóż na blachę natłuszczoną i oprószoną mąką albo wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
  • Upieczony, przestudzony mazurek polej polewą. Na koniec udekoruj orzechami albo bakaliami.