Mazurek orzechowy - przepis na Wielkanoc... i nie tylko
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Mazurek wcale nie musi być ciężki i twardy. Oto przepis na wyjątkowo lekkie, chrupiące ciasto na bazie białek, orzechów, biszkoptów i czekolady. Przypomina bezę lub ciasteczka amaretto. Jak upiec dobre ciasto bez zakalca? Zasmakuj w mazurku orzechowym.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- 10-11 białek
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag zmielonych orzechów (najlepiej laskowych)
- 2 łyżki sproszkowanych biszkoptów
- laska wanilii (ewentualnie kilka kropli esencji waniliowej lub opakowanie cukru wanilinowego)
- do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa lub orzechowa, połówki orzechów (laskowych lub włoskich)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubij z cukrem pudrem na sztywną masę. Orzechy zmiel. Stopniowo dosypuj do piany z białek, delikatnie mieszaj, by piana nie opadła.
- Biszkopty rozkrusz na proszek - w moździerzu lub w zamkniętym woreczku (uderzaj w woreczek wałkiem do ciasta). Dodaj biszkopty do masy białkowej, wraz z ziarenkami wanilii, esencją waniliową lub cukrem wanilinowym. Ostrożnie połącz wszystkie składniki.
- Masę przełóż na blachę natłuszczoną i oprószoną mąką albo wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
- Upieczony, przestudzony mazurek polej polewą. Na koniec udekoruj orzechami albo bakaliami.