Mazurek migdałowy - prosty przepis [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI]

Mazurek migdałowy prosty przepis
Autor: Shutterstock Mazurek migdałowy to klasyczne ciasto wielkanocne.
średni
35 min
4

Mazurek migdałowy jest  bardzo delikatny i pyszny. Wszystkich uwodzi swoim smakiem. Podajemy prosty i sprawdzony sposób na przygotowanie tego świątecznego, słodkiego specjału.

Pomadę ze śmietany, cukru i wanilii warto przygotować z podwójnej porcji. Mniejsze jest wtedy ryzyko przegotowania pomady. Połowę pomadę zmieszać z migdałami. Do drugiej połowy dodać 1 łyżkę kakao. Otrzymamy pomadę czekoladową.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 180 dag mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • łyżka cukru pudru
  • Masa migdałowa:
  • 0,5 szklanki śmietany 30% lub 36% tłuszczu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 10 dag zmielonych migdałów
  • 1 żółtko
  • Dekoracja:
  • gotowe czekoladki jajeczka
  • cukiereczki 
  • cukrowe ozdoby

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj ciasto: Składniki ciasta włóż do malaksera i miksuj, aż powstaną grudki. Wyjmij ciasto i zlep grudki, ugniatając je.  Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm.
  • Foremkę wylep rozwałkowanym ciastem, nakłuj widelcem, zrób rant i ozdoby. Wstaw na 30 min do lodówki.
  • Uprzednio schłodzone ciasto piecz na złoty kolor przez ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Wyjmij formę i wystudź.
  • Przygotuj polewę migdałową: Śmietanę, cukier i wanilię umieść w wysokim rondlu. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 11 minut.
  • Dodaj utarte migdały i surowe żółtko, chwilę mieszaj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
  • Wylej od razu na upieczony i wystudzony spód mazurka. Udekoruj gotowymi czekoladowymi jajeczkami, cukrowymi ozdobami i cukiereczkami.