Mazurek kokosowy - dobry przepis na wielkanocne ciasto [GALERIA]

2021-03-29
Mazurek kokosowy
Autor: Shutterstock Mazurek kokosowy jest niezwykle wilgotny, słodki i po prostu smaczny. 
łatwy
25 min
4

Mazurek kokosowy bardzo ładnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Idealnie biała masa kokosowa daje nieograniczone możliwości do zdobienia go polewą czekoladową lub bakaliami. Sprawdź ten dobry przepis na wielkanocne ciasto.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag cukru pudru
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 3 łyżki mleka
  • 5-6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Margaryna lub masło do wysmarowania formy.
  • Nadzienie:
  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 20 dag cukru pudru
  • 300 ml słodkiej śmietany
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  •  Przybranie:
  • wiórki kokosowe
  • rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: Margarynę lub masło z cukrem utrzyj na pianę. Dodawaj po jednym żółtku, łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, mleko. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszaj.
  • Formę posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż przygotowane ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C ok. 45 minut.
  • Nadzienie: Wiórki kokosowe gotuj ze śmietanką i cukrem na wolnym ogniu przez 5 minut cały czas mieszając. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody. Dobrze wymieszaj
  • Masę rozsmaruj na cieście. Mazurek udekoruj rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi.