Mazurek kajmakowy wg Magdy Gessler [WIDEO+GALERIA]

Zuzanna Lubart
Mazurek kajmakowy Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Mazurek kajmakowy - wypróbuj przepis polecany przez szefową „Kuchennych rewolucji”, Magdę Gessler.
łatwy
60 min
4

Przepis na mazurek kajmakowy Magdy Gessler zainspiruje cię na Wielkanoc! Wypróbuj mazurek z masą kajmakową według receptury Magda Gessler. Restauratorka nadała ciastu wyjątkowy smak, dodając do masy odrobinę koniaku. Sprawdź, jak zrobić kajmakowy mazurek wielkanocny polecany przez szefową "Kuchennych Rewolucji".

Zobacz krótkie wideo o historii MAZURKÓW:

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj mąkę, masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieć. Ciasto owiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 4-5 godzin.
  • Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Przełóż do klasycznej formy na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż ciasto nabierze złotego koloru, co powinno zająć ok. 20 minut.
  • Aby przygotować masę kajmakową, wstaw do garnka puszkę mleka i zalej ją wodą. Gotuj przez cztery godziny.
  • Wyjmij masę z puszki i dodaj do niej koniak, całość zmiksuj. Gotową masę rozsmaruj na cieście. 
  • Rozpuść pokruszoną czekoladę w rondelku i fantazyjnie polej nią ciasto. Udekoruj wierzch mazurka bakaliami. 
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia
Zuzanna Lubart