Mazurek kajmakowy wg Magdy Gessler [WIDEO+GALERIA]

2021-02-16
Zuzanna Lubart
Mazurek kajmakowy Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Mazurek kajmakowy - wypróbuj przepis polecany przez szefową „Kuchennych rewolucji”, Magdę Gessler.
łatwy
60 min
4

Przepis na mazurek kajmakowy Magdy Gessler zainspiruje cię na Wielkanoc! Wypróbuj mazurek z masą kajmakową według receptury Magda Gessler. Restauratorka nadała ciastu wyjątkowy smak, dodając do masy odrobinę koniaku. Sprawdź, jak zrobić kajmakowy mazurek wielkanocny polecany przez szefową "Kuchennych Rewolucji".

Zobacz krótkie wideo o historii MAZURKÓW:

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

Składniki

3 szklanki mąki pszennej

400 g masła

1 szklanka cukru

4 żółtka

1 puszka słodkiego skondensowanego mleka

35 ml koniaku

1 tabliczka czekolady mlecznej

bakalie do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wymieszaj mąkę, masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieć. Ciasto owiń w folię i schłodź w lodówce przez ok. 4-5 godzin.

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie. Przełóż do klasycznej formy na ciasto, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż ciasto nabierze złotego koloru, co powinno zająć ok. 20 minut.

Aby przygotować masę kajmakową, wstaw do garnka puszkę mleka i zalej ją wodą. Gotuj przez cztery godziny.

Wyjmij masę z puszki i dodaj do niej koniak, całość zmiksuj. Gotową masę rozsmaruj na cieście. 

Rozpuść pokruszoną czekoladę w rondelku i fantazyjnie polej nią ciasto. Udekoruj wierzch mazurka bakaliami. 

Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia
Zuzanna Lubart