Mazurek GIANDUIA: obłędny przepis na mazurek z czekoladą i orzechami laskowymi

2021-04-02
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Mazurek GIANDUIA
Autor: Shutterstock.com Mazurek z masą gianduia z czekolady i orzechów laskowych
łatwy
30 min
6

Gianduia to włoski wynalazek! Gianduia to słodki krem czekoladowy z dodatkiem pasty z orzechów laskowych. Wymyślono go w Turynie w XIX w. Od tamtej pory uwodzi smakiem łasuchów na całym świecie. O smaku gianduia produkowane są czekoladki, nadzienia do ciast, lody i likiery! Dlaczego nie zrobić mazurka o smaku gianduia? Oto łatwy przepis na mazurek GIANDUIA niebiański przysmak z czekoladą i orzechami laskowymi! 

Składniki

Na orzechowy spód:

200 g mąki pszennej tortowej

100 g zmielonych orzechów laskowych

50 g cukru

150 g masła schłodzonego

1 jajko

Na krem gianduia:

50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

150 g (1 1/2 tabliczki) czekolady mlecznej

100 g gotowego kremu orzechowo-czekoladowego w typie nutelli

Na dekorację:

4 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych

Dodatkowo:

okrągła forma do tarty o średnicy około 22 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Formę do tarty posmarować tłuszczem. Odstawić.

Do misy malaksera dodać mąkę, mielone orzechy laskowe, cukier i masło pokrojone w kostkę. Posiekać za pomocą noży w trybie pulsacyjnym. Pulsować do uzyskania konsystencji drobnych okruchów chleba. 

Dodać rozmącone jajko i krótko miksować do uformowania kuli z ciasta. Wyjąć ciasto. Owinąć kulkę ciasta folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i brzegi formy do tarty. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Pora na obłędnie pyszne nadzienie orzechowo-czekoladowe.  Śmietanę podgrzać do temperatury wrzenia. Nie gotować. 

Do śmietany dodać czekoladę połamaną na małe kawałki. Mieszać do rozpuszczenia. Ten rodzaj kremu cukierniczego nazywa się ganache (ganasz). Odstawić do przestygnięcia. 

Do wystudzonego czekoladowego ganaszu dodać gotowy krem orzechowo-czekoladowy.  Emuglować go za pomocą ręcznego blendera nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia. 

Tak przygotowany kremem napełnić spód mazurka.

Brzegi mazurka udekorować prażonym i posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego! 

Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska