Mazurek GIANDUIA: obłędny przepis na mazurek z czekoladą i orzechami laskowymi
2022-04-13
łatwy
30 min
6
Gianduia to włoski wynalazek! Gianduia to słodki krem czekoladowy z dodatkiem pasty z orzechów laskowych. Wymyślono go w Turynie w XIX w. Od tamtej pory uwodzi smakiem łasuchów na całym świecie. O smaku gianduia produkowane są czekoladki, nadzienia do ciast, lody i likiery! Dlaczego nie zrobić mazurka o smaku gianduia? Oto łatwy przepis na mazurek GIANDUIA, niebiański przysmak z czekoladą i orzechami laskowymi!
SKŁADNIKI
- Na orzechowy spód:
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 50 g cukru
- 150 g masła schłodzonego
- 1 jajko
- Na krem gianduia:
- 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 150 g (1 1/2 tabliczki) czekolady mlecznej
- 100 g gotowego kremu orzechowo-czekoladowego w typie nutelli
- Na dekorację:
- 4 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
- Dodatkowo:
- okrągła forma do tarty o średnicy około 22 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę do tarty posmarować tłuszczem. Odstawić.
- Do misy malaksera dodać mąkę, mielone orzechy laskowe, cukier i masło pokrojone w kostkę. Posiekać za pomocą noży w trybie pulsacyjnym. Pulsować do uzyskania konsystencji drobnych okruchów chleba.
- Dodać rozmącone jajko i krótko miksować do uformowania kuli z ciasta. Wyjąć ciasto. Owinąć kulkę ciasta folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i brzegi formy do tarty. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
- Pora na obłędnie pyszne nadzienie orzechowo-czekoladowe. Śmietanę podgrzać do temperatury wrzenia. Nie gotować.
- Do śmietany dodać czekoladę połamaną na małe kawałki. Mieszać do rozpuszczenia. Ten rodzaj kremu cukierniczego nazywa się ganache (ganasz). Odstawić do przestygnięcia.
- Do wystudzonego czekoladowego ganaszu dodać gotowy krem orzechowo-czekoladowy. Emuglować go za pomocą ręcznego blendera nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia.
- Tak przygotowany kremem napełnić spód mazurka.
- Brzegi mazurka udekorować prażonym i posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego!
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?
Poznaj nasze inne przepisy na mazurki!
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Dowiedz się też, jak efektownie, nowocześnie i łatwo udekorować mazurek!
Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [WIDEO]