Mazurek GIANDUIA: obłędny przepis na mazurek z czekoladą i orzechami laskowymi

Mazurek GIANDUIA
Autor: Shutterstock.com Mazurek z masą gianduia z czekolady i orzechów laskowych
łatwy
30 min
6

Gianduia to włoski wynalazek! Gianduia to słodki krem czekoladowy z dodatkiem pasty z orzechów laskowych. Wymyślono go w Turynie w XIX w. Od tamtej pory uwodzi smakiem łasuchów na całym świecie. O smaku gianduia produkowane są czekoladki, nadzienia do ciast, lody i likiery! Dlaczego nie zrobić mazurka o smaku gianduia? Oto łatwy przepis na mazurek GIANDUIA, niebiański przysmak z czekoladą i orzechami laskowymi! 

SKŁADNIKI

  • Na orzechowy spód:
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g cukru
  • 150 g masła schłodzonego
  • 1 jajko
  • Na krem gianduia:
  • 50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 150 g (1 1/2 tabliczki) czekolady mlecznej
  • 100 g gotowego kremu orzechowo-czekoladowego w typie nutelli
  • Na dekorację:
  • 4 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów laskowych
  • Dodatkowo:
  • okrągła forma do tarty o średnicy około 22 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę do tarty posmarować tłuszczem. Odstawić.
  • Do misy malaksera dodać mąkę, mielone orzechy laskowe, cukier i masło pokrojone w kostkę. Posiekać za pomocą noży w trybie pulsacyjnym. Pulsować do uzyskania konsystencji drobnych okruchów chleba. 
  • Dodać rozmącone jajko i krótko miksować do uformowania kuli z ciasta. Wyjąć ciasto. Owinąć kulkę ciasta folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować. Wyłożyć nim dno i brzegi formy do tarty. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
  • Pora na obłędnie pyszne nadzienie orzechowo-czekoladowe.  Śmietanę podgrzać do temperatury wrzenia. Nie gotować. 
  • Do śmietany dodać czekoladę połamaną na małe kawałki. Mieszać do rozpuszczenia. Ten rodzaj kremu cukierniczego nazywa się ganache (ganasz). Odstawić do przestygnięcia. 
  • Do wystudzonego czekoladowego ganaszu dodać gotowy krem orzechowo-czekoladowy.  Emuglować go za pomocą ręcznego blendera nie odrywając głowicy blendera od dna naczynia. 
  • Tak przygotowany kremem napełnić spód mazurka.
  • Brzegi mazurka udekorować prażonym i posiekanymi orzechami laskowymi. Smacznego! 
Beszamel: jak przygotować mazurki wielkanocne?

Poznaj nasze inne przepisy na mazurki!

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Dowiedz się też, jak efektownie, nowocześnie i łatwo udekorować mazurek!


Jak dekorować mazurki - łatwe sposoby na zdobienie wielkanocnych ciast [WIDEO]

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej