Mazurek cygański na waflu: łatwy przepis [GALERIA]

Mazurek cygański na waflu
Autor: Shutterstock Mazurek cygański jest pełen orzechów i suszonych owoców - takie zestawienie zachwyci wszystkich domowników. 
łatwy
35 min
4

Mazurek to ciasto, którego nie może zabraknąć podczas Wielkanocy. Mazurek cygański jest bardzo łatwy do przygotowania, jego spodem może być wafel. Jeśli mamy więcej czasu - oczywiście można go przygotować na klasycznym kruchym spodzie.

Polecamy przepisy na: Mazurek kajmakowy według Magdy Gessler  Mazurek makowy  Mazurek śliwkowy

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • 20 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 5 jajek
  • 1 wafel
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów
  • 10 dag fig
  • 10 dag daktyli
  • 5 dag skórki pomarańczowej
  • biała i ciemna czekolada do pokrycia mazurka
  • oraz orzechy i kandyzowane owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować bakalie. Rodzynki oraz figi opłukać i osączyć. Figi, daktyle, skórkę pomarańczową, orzechy pokroić na cienkie paseczki.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać ubite na pianę białka, bakalie i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.
  • Masę rozłożyć na waflu – równomiernie rozsmarować po wierzchu i bokach.
  • Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
  • Wystudzone ciasto pokryć stopioną czekoladą. Nim zastygnie ułożyć na niej pasmami orzechy i kandyzowane owoce.