Mazurek babci Tosi z masą budyniową i orzechami
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Kolejna wersja tradycyjnego wielkanocnego mazurka. tym razem wg pomysłu babci Tosi - ze śmietankową masą budyniową - słodką i aksamitną, kwaskowymi powidłami i chrupiącymi orzechami na wierzchu.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 20 dag margaryny
- 20 dag cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka sody
- 1 słoik kwaskowych powideł
- Masa orzechowo-migdałowa:
- 20 dag orzechów
- 10 dag migdałów
- 10 dag cukru
- 12 dag masła
- 2 łyżki miodu
- Masa budyniowa:
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 równe części. Z dwóch części upiec placki (piec około 20 minut).
- Przygotować masę orzechowo-migdałową. Wszystkie składniki wymieszać i usmażyć na złoty kolor. Masę włożyć na trzecią część ciasta i piec w piekarniku przez około 10 minut.
- Ugotować budyń. Ostudzony, utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na gęstą masę.
- Upieczone placki układać w następującej kolejności: placek, powidła, masa budyniowa, kolejny placek, powidła i masa budyniowa, na koniec ciasto z masą orzechowo-migdałową.
- Mazurek odstawić na 2-3 dni.