Mazurek babci Tosi z masą budyniową i orzechami

2021-03-29
Mazurek babci Tosi z masą budyniową
Autor: Shutterstock Mazurek babci Tosi to wyjątkowy przysmak.
łatwy
90 min
4

Kolejna wersja tradycyjnego wielkanocnego mazurka. tym razem wg pomysłu babci Tosi - ze śmietankową masą budyniową - słodką i aksamitną, kwaskowymi powidłami i chrupiącymi orzechami na wierzchu.

Więcej przepisów na mazurki

Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Mazurek czterowarstwowy

Mazurek królewski

Mazurek cytrynowy

Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]

Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody
  • 1 słoik kwaskowych powideł
  • Masa orzechowo-migdałowa:
  • 20 dag orzechów
  • 10 dag migdałów
  • 10 dag cukru
  • 12 dag masła
  • 2 łyżki miodu
  • Masa budyniowa:
  • 1 kostka margaryny
  • 2  łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 3 równe części. Z dwóch części upiec placki (piec około 20 minut).
  • Przygotować masę orzechowo-migdałową. Wszystkie składniki wymieszać i usmażyć na złoty kolor. Masę włożyć na trzecią część ciasta i piec w piekarniku przez około 10 minut.
  • Ugotować budyń. Ostudzony, utrzeć mikserem z margaryną i cukrem na gęstą masę.
  • Upieczone placki układać w następującej kolejności: placek, powidła, masa budyniowa, kolejny placek, powidła i masa budyniowa, na koniec ciasto z masą orzechowo-migdałową.
  • Mazurek odstawić na 2-3 dni.