Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem: przepis na bezglutenowy tort

2021-03-29
Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem: przepis na bezglutenowy tort
Autor: Shutterstock Tort można udekorować posiekanymi orzechami i startą marchewką marynowaną w soku cytrynowym
łatwy
45 min
4

Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem to pyszne i zdrowe ciasto. Ten łatwy przepis na bezglutenowy tort przyda się każdemu. Krem kokosowy nie jest specjalnie chudy, ale za to pyszny i doskonale pasuje do marchewkowego ciasta. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 400 g marchewki, drobno startej
  • 300 g mielonych migdałów
  • 150 g miodu
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 65 g wiórków kokosowych
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Krem:
  • 3 puszki pełnotłustego mleka kokosowego, schłodzonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • 40 g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć od ciasta. Jajka zmiksować ze szczyptą soli oraz olejem, dodać miód, ponownie miksować. Dodać mielone migdały z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz wiórki kokosowe. Wymieszać.
  • Do ciasta dodać startą marchewkę, ponownie dobrze wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
  • Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160C i piec przez 1,5 godziny (90 minut).
  • Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić od całkowitego ostudzenia, następnie wyjąć z formy.
  • Przygotować krem. Mleko kokosowe powinno być bardzo dobrze schłodzone, ale nie zamrożone. Płyn zlać i wykorzystać np. do gotowania owsianki. Zestalony tłuszcz przełożyć do naczynia o wysokich ściankach, za pomocą miksera ubić na puszystą masę.
  • Do masy kokosowej dodać wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz miód. Zmiksować. Następnie chłodzić przez 3 godziny w lodówce.
  • Ciasto przekroić w poprzek na 2 blaty. Połowę kremu wyłożyć na dolny blat, wyrównać i przykryć drugim. Wierzch ciasta przykryć pozostałym kremem i udekorować.