Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem: przepis na bezglutenowy tort
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem to pyszne i zdrowe ciasto. Ten łatwy przepis na bezglutenowy tort przyda się każdemu. Krem kokosowy nie jest specjalnie chudy, ale za to pyszny i doskonale pasuje do marchewkowego ciasta.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 400 g marchewki, drobno startej
- 300 g mielonych migdałów
- 150 g miodu
- 100 ml oleju roślinnego
- 65 g wiórków kokosowych
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Krem:
- 3 puszki pełnotłustego mleka kokosowego, schłodzonego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki miodu
- 40 g wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od ciasta. Jajka zmiksować ze szczyptą soli oraz olejem, dodać miód, ponownie miksować. Dodać mielone migdały z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz wiórki kokosowe. Wymieszać.
- Do ciasta dodać startą marchewkę, ponownie dobrze wymieszać.
- Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
- Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160C i piec przez 1,5 godziny (90 minut).
- Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić od całkowitego ostudzenia, następnie wyjąć z formy.
- Przygotować krem. Mleko kokosowe powinno być bardzo dobrze schłodzone, ale nie zamrożone. Płyn zlać i wykorzystać np. do gotowania owsianki. Zestalony tłuszcz przełożyć do naczynia o wysokich ściankach, za pomocą miksera ubić na puszystą masę.
- Do masy kokosowej dodać wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz miód. Zmiksować. Następnie chłodzić przez 3 godziny w lodówce.
- Ciasto przekroić w poprzek na 2 blaty. Połowę kremu wyłożyć na dolny blat, wyrównać i przykryć drugim. Wierzch ciasta przykryć pozostałym kremem i udekorować.