Kruche ciasto, słodkie truskawki i rabarbar. Ta sezonowa tarta jest grzechu warta
Dieta wegetariańska
Pyszna tarta z truskawkami i rabarbarem to przepis, który dobrze jest mieć pod ręką. Przyda się szczególnie teraz, kiedy sezon na te smakowite owoce jest w pełni. Słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar idealnie łączą się kruchym ciastem i wyborną kruszonką. Jak zrobić taki słodki wypiek? Oto najłatwiejszy przepis na wyśmienite sezonowe ciasto, czyli tartę z truskawkami i rabarbarem pod kruszonką.
Tarta z truskawkami i rabarbarem – składniki
Pyszna tarta składa się z kruchego ciasta, nadzienia z truskawek i rabarbaru oraz słodkiej w sam raz kruszonki. Do przygotowania tego doskonałego sezonowego ciasta potrzebne są proste składniki, które łatwo kupić w prawie każdym sklepie. Owoce już piętrzą się na bazarowych straganach. Sezon na truskawki i rabarbar to idealny czas na upieczenie tej wybornej tarty.
Co jest potrzebne, aby zachwycić bliskich rozkoszną tartą z truskawkami i rabarbarem? Lista składniki nie jest długa i została podzielona na trzy części.
- składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, cukier puder, masło, żółtka
- składniki do nadzienia – truskawki, rabarbar, cukier
- składniki do kruszonki – mąka pszenna, cukier, masło
Jak zrobić tartę z truskawkami i rabarbarem?
Przepis na zachwycającą smakiem sezonową tartę wzbogaconą truskawkami i rabarbarem nie jest skomplikowany. Ciasto robi się w miarę szybko. Zaletą tego przepisu jest to, że formę do tarty wykłada się kruchym ciastem zaraz po wyrobieniu i dopiero wstawia do lodówki. Ta czynność znacznie przyspiesza przygotowanie tarty.
Jak więc upiec przepyszną tartę z dodatkiem słodkich truskawek i rabarbaru? To łatwe ciasto uda się pod jednym warunkiem. Należy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta, wyłożenie nim formy i schłodzenie w lodówce
- 2. krok – przygotowanie owoców i kruszonki
- 3. krok – wyłożenie na kruchy spód truskawek i rabarbaru i posypanie wierzchu kruszonką
- 4. krok – upieczenie tarty z truskawkami i rabarbarem w piekarniku
Jak podawać tartę z truskawkami i rabarbarem?
Wyjątkowo smaczna tarta wypełniona nadzieniem z truskawek i rabarbaru to wyborne ciasto sezonowe, które podbije każdy kubek smakowy. Najpierw zauroczy wyglądem, a po pierwszym kęsie oczaruje wyśmienitym smakiem.
Idealnie słodka tarta z dodatkiem truskawek i rabarbaru to propozycja na deser. Ciasto sprawdzi po rodzinnym obiedzie, a nawet zastąpi tort urodzinowy. Porcje tarty można podać z kulką domowych lodów waniliowych i udekorować listkami mięty. W takim wydaniu tarta z truskawkami i rabarbarem prezentuje się wyjątkowo apetycznie.
SKŁADNIKI
- kruche ciasto:
- 270 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 70 g cukru pudru
- 3 żółtka
nadzienie:- 300 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 2 łyżki cukru
kruszonka:- 100 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać żółtka i masło. Posiekać, a następnie energicznie wyrobić jednolite ciasto.
- Ciastem wyłożyć dno i boki formy do tarty. Spód nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do lodówki.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
- Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Umyte i osuszone truskawki pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki.
- Owoce przełożyć na kruchy spód i posypać cukrem oraz kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na rożne okazje.