Kruche ciasto na mazurka według Magdy Gessler

Kruche ciasto na mazurka
Autor: Archiwum W tradycji kuchni polskiej słodkie mazurki wielkanocne przygotowuje się często na kruchym cieście maślanym
łatwy
30 min
4

Dobry mazurek musi mieć przede wszystkim dobre, rozpływające się w ustach, kruche ciasto. Jakie ciasto robi Magda Gessler? Przeczytaj i wypróbuj!

SKŁADNIKI

  • 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g cukru
  • 200 g masła
  • 300 g mąki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane na twardo żółtka przetrzyj przez drobne sito, dodaj cukier, masło i mąkę.
  • Do tego dodaj łyżkę zimnej wody i szczyptę soli.
  • Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej na 2 godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj do żądanej grubości, nakłuj widelcem i piecz w 180°C do zrumienienia lub według przepisu. 
  • Gotowe ciasto można pokryć pomadą owocową lub mleczną i lukrem