Kruche ciasto na mazurka według Magdy Gessler
2022-04-13
łatwy
30 min
4
Dobry mazurek musi mieć przede wszystkim dobre, rozpływające się w ustach, kruche ciasto. Jakie ciasto robi Magda Gessler? Przeczytaj i wypróbuj!
SKŁADNIKI
- 4 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- 100 g cukru
- 200 g masła
- 300 g mąki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane na twardo żółtka przetrzyj przez drobne sito, dodaj cukier, masło i mąkę.
- Do tego dodaj łyżkę zimnej wody i szczyptę soli.
- Szybko zagnieć ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej na 2 godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj do żądanej grubości, nakłuj widelcem i piecz w 180°C do zrumienienia lub według przepisu.
- Gotowe ciasto można pokryć pomadą owocową lub mleczną i lukrem
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?