Kostka opium. Uzależniające połączenie makowego ciasta i czekoladowego kremu

kostka opium
Autor: Shutterstock Kostka opium to obłędne ciasto przekładane kremem, które może uzależnić.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Czy istnieje tak dobre ciasto, które może uzależnić? Oczywiście, że tak. Najlepszym potwierdzeniem jest ten przepis. Kostka opium to wyborne ciasto przekładane kremem czekoladowym, którego smak wciąga. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale i dość proste do przygotowania w domu. Poznajcie przepis na kostkę opium, czyli ciasto uzależniające już od pierwszego kęsa.

Kostka opium – składniki

Do przygotowania przepysznej kostki opium wykorzystuje się proste składniki, które są łatwo dostępne o każdej porze roku. Lista została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich obejmują produkty potrzebne do upieczenia puszystego ciasta makowego. Druga część to składniki potrzebne do zrobienia kremu czekoladowego.

Co więc jest potrzebne do zrobienia domowej kostki opium?

  • składniki do ciasta makowegomielony mak, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, jajka, bułka tarta, rodzynki, kakao i proszek do pieczenia
  • składniki do kremu – śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 30%, gorzka czekolada i żelatyna oraz wrzątek

Jak zrobić kostkę opium?

Uzależniające ciasto przekładane kremem nie jest trudne. Przepis jest łatwy i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane. Postępując według przepisu krok po kroku, nikogo nie spotkają przykre niespodzianki, a obłędna kostka opium uda się już za pierwszym razem.

Przepis na kostkę opium nie jest skomplikowany. Składa się z kilku łatwych kroków:

  • 1. krok – przygotowanie ciasta z makiem
  • 2. krok – upieczenie makowego ciasta
  • 3. krok – przygotowanie kremu czekoladowego
  • 4. krok – przełożenie makowego ciasta kremem
  • 5. krok – udekorowanie kostki i schłodzenie ciasta w lodówce

Jak podawać kostkę opium?

Pyszna i mega czekoladowa kostka opium to wyśmienite ciasto, które sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Między blatami z ciasta makowego ukrył się aksamitny krem czekoladowy. To połączenie jest obłędne i zrobi niemałe zamieszania w kubkach smakowych.

Kostka opium prezentuje się efektownie, więc idealnie pasuje na najróżniejsze okazje. Można serwować ją na różne święta jak Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Zastąpi tort urodzinowy i sprawdzi się jako ciasto na imieniny. Kostkę opium można też upiec bez okazji, kiedy najdzie ochota na czekoladowy deser, którego smak wciąga.

SKŁADNIKI

  • Ciasto makowe:
  • 1 litr mleka
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonego maku
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 12 jajek
  • 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
  • 7 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

  • krem:
  • 3/4 litra schłodzonej śmietanki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 3 lekko czubate łyżeczki żelatyny + 60 ml wrzątku

  • dodatkowo:
  • rum do nasączenia ciasta makowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak wymieszać z kakao, bułką tartą i proszkiem do pieczenia.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
  • Stopniowo dodawać suche składniki i ucierać do połączenia składników.
  • Wsypać rodzynki i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Żelatynę zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Delikatnie wlać czekoladę i miksować na niskich obrotach.
  • Wlać żelatynę i miksować na najniższych obrotach do połączenia składników.
  • Ostudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty i skropić rumem.
  • Krem podzielić na 3 części, z czego trzecia powinna być nieco mniejsza. Przełożyć nim ciasto. Wierzch posmarować trzecią częścią.
  • Udekorować polewą czekoladową lub startą czekoladą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Podawać na deser na różne okazje i bez okazji.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej