Klasyczne brownie odeszło w zapomnienie. Z orzechowym kremem smakuje wyjątkowo

Dieta wegetariańska
Ten przepis to nie lada gratka dla fanów ciasto czekoladowych. Pyszne brownie przełożone wybornym kremem orzechowym sprawi, że inne przepisy przestaną się liczyć. Mega czekoladowe ciasto z aksamitnym dodatkiem jest łatwe i zawsze robi wrażenie na gościach. Oto prosty i sprawdzony przepis na wyśmienite domowe brownie z kremem orzechowym.
Brownie z kremem orzechowym – zachwycające smakiem ciasto czekoladowe
Brownie to więcej niż tylko czekoladowe ciasto. To kawałek amerykańskiej historii i kultury kulinarnej. Pierwszy przepis na brownie narodził się przez przypadek. Podobno pod koniec XIX wieku gospodyni domowa z Bangor w stanie Maine zapomniała dodać proszek do pieczenia do ciasta czekoladowego. W efekcie powstało płaskie i wilgotne ciasto o zaskakującym smaku. W USA 8 grudnia obchodzony jest nawet Narodowy Dzień Brownie.
Brownie zyskało popularność na całym świecie i doczekało się niezliczonych wariacji, z dodatkiem orzechów, karmelu, kawy, a nawet chilli. Jednym z przepisów, na który warto się skusić jest obłędne brownie przełożone kremem orzechowym. Znajdziecie go poniżej.
Jak zrobić brownie z kremem orzechowym?
Przepis na domowe brownie, którego smak wzbogaca wyborny krem orzechowy, nie jest trudny. Czekoladowy wypiek przygotowuje się w dwóch etapach, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość i zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza to produkty, z których robi się brownie, a druga obejmuje składniki do kremu orzechowego. Wszystkie artykuły spożywcze są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.
Jak więc upiec obłędne brownie z dodatkiem kremu z orzechów laskowych? Ten wyśmienity i cudownie czekoladowy wypiek z orzechowym dodatkiem upiecze każdy. Wystarczy postępować krok po kroku, a ciasto uda się już za pierwszym razem.
- 1. krok – przygotowanie ciasta i upieczenie brownie
- 2. krok – przygotowanie kremu orzechowego
- 3. krok – przekrojenie brownie i przełożenie kremem orzechowym
- 4. krok – schłodzenie brownie z kremem orzechowym w lodówce
Jak podawać brownie z kremem orzechowym?
To wyśmienite ciasto czekoladowe rodem z Ameryki, które uzupełnia wyśmienity krem orzechowy, to propozycja na deser na bogato. Sprawdzi się po rodzinnym obiedzie i pasuje na różne okazje. Można upiec je na święta i podać zamiast tortu urodzinowego. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi lub prażonymi płatkami migdałowymi.
SKŁADNIKI
- ciasto czekoladowe:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 150 g cukru białego
- 150 g cukru trzcinowego
- 120 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Krem:- 200 g masła z orzechów laskowych
- 200 g cukru pudru
- 50 g czekolady mlecznej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
- Wsypać cukier biały i trzcinowy. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
- Dodać roztrzepane widelcem jajka. Wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę z solą i mieszać, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Masło orzechowe zmiksować z cukrem pudrem, olejem, kakao, ekstraktem waniliowym i posiekaną czekoladą, aż powstanie krem.
- Ostudzone brownie przekroić na pół w poprzek, tak aby powstały dwa blaty. Dolny blat posmarować kremem i przykryć drugim blatem.
- Ciasto wstawić do lodówki na godzinę.
- Podawać na deser na różne okazje. Wierzch można udekorować polewą czekoladową.