Klasyczne brownie odeszło w zapomnienie. Z orzechowym kremem smakuje wyjątkowo

brownie z kremem orzechowym
Autor: Shutterstock Zamiast klasycznego podaj z kremem. To brownie to najlepsze ciasto na każdą okazję.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Ten przepis to nie lada gratka dla fanów ciasto czekoladowych. Pyszne brownie przełożone wybornym kremem orzechowym sprawi, że inne przepisy przestaną się liczyć. Mega czekoladowe ciasto z aksamitnym dodatkiem jest łatwe i zawsze robi wrażenie na gościach. Oto prosty i sprawdzony przepis na wyśmienite domowe brownie z kremem orzechowym.

Brownie z kremem orzechowym – zachwycające smakiem ciasto czekoladowe

Brownie to więcej niż tylko czekoladowe ciasto. To kawałek amerykańskiej historii i kultury kulinarnej. Pierwszy przepis na brownie narodził się przez przypadek. Podobno pod koniec XIX wieku gospodyni domowa z Bangor w stanie Maine zapomniała dodać proszek do pieczenia do ciasta czekoladowego. W efekcie powstało płaskie i wilgotne ciasto o zaskakującym smaku. W USA 8 grudnia obchodzony jest nawet Narodowy Dzień Brownie.

Brownie zyskało popularność na całym świecie i doczekało się niezliczonych wariacji, z dodatkiem orzechów, karmelu, kawy, a nawet chilli. Jednym z przepisów, na który warto się skusić jest obłędne brownie przełożone kremem orzechowym. Znajdziecie go poniżej.

Jak zrobić brownie z kremem orzechowym?

Przepis na domowe brownie, którego smak wzbogaca wyborny krem orzechowy, nie jest trudny. Czekoladowy wypiek przygotowuje się w dwóch etapach, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość i zarezerwować sobie trochę więcej czasu. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwsza to produkty, z których robi się brownie, a druga obejmuje składniki do kremu orzechowego. Wszystkie artykuły spożywcze są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Jak więc upiec obłędne brownie z dodatkiem kremu z orzechów laskowych? Ten wyśmienity i cudownie czekoladowy wypiek z orzechowym dodatkiem upiecze każdy. Wystarczy postępować krok po kroku, a ciasto uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – przygotowanie ciasta i upieczenie brownie
  • 2. krok – przygotowanie kremu orzechowego
  • 3. krok – przekrojenie brownie i przełożenie kremem orzechowym
  • 4. krok – schłodzenie brownie z kremem orzechowym w lodówce

Jak podawać brownie z kremem orzechowym?

To wyśmienite ciasto czekoladowe rodem z Ameryki, które uzupełnia wyśmienity krem orzechowy, to propozycja na deser na bogato. Sprawdzi się po rodzinnym obiedzie i pasuje na różne okazje. Można upiec je na święta i podać zamiast tortu urodzinowego. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi lub prażonymi płatkami migdałowymi.

SKŁADNIKI

  • ciasto czekoladowe:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g cukru białego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

  • Krem:
  • 200 g masła z orzechów laskowych
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  • Wsypać cukier biały i trzcinowy. Dodać ekstrakt waniliowy. Wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.
  • Dodać roztrzepane widelcem jajka. Wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z solą i mieszać, aż powstanie gładkie i jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Masło orzechowe zmiksować z cukrem pudrem, olejem, kakao, ekstraktem waniliowym i posiekaną czekoladą, aż powstanie krem.
  • Ostudzone brownie przekroić na pół w poprzek, tak aby powstały dwa blaty. Dolny blat posmarować kremem i przykryć drugim blatem.
  • Ciasto wstawić do lodówki na godzinę.
  • Podawać na deser na różne okazje. Wierzch można udekorować polewą czekoladową.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej