Keto tarta z jagodami. Ciasto z mąki migdałowej nie tylko dla ketomaniaków
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sezon na jagody nie jest długi, dlatego warto z nie korzystać, ile się da. Pyszna keto tarta z jagodami jest tak dobra, że będzie smakować każdemu. Nie tylko osoby będące na diecie ketogenicznej będą pod jej wrażeniem. Oto przepis na keto tartę z jagodami, która zaskoczy łatwością przygotowania i zauroczy pysznym smakiem.
Z czego zrobić keto tartę z jagodami?
Postępując według tego sprawdzonego przepisu można łatwo i szybko zrobić pyszną niskokaloryczną tartę z jagodami. Do jej przygotowania będą potrzebne takie produkty jak:
- mąka migdałowa
- świeże jagody
- wiórki kokosowe
- słodzik
- masło
- śmietana kremówka
- żelatyna i gorąca woda
- guma ksantanowa
- sól
Jak zrobić keto tartę z jagodami?
Przygotowanie tarty rozpoczyna się od wymieszania składników na spód. Mąkę migdałową miesza się z pozostałymi suchymi składnikami, a następnie wlewa roztopione masło. Po wymieszaniu powstaje ciasto, którym wykłada się formę do tarty. Po upieczeniu i ostudzeniu na wierzch wykłada się krem ze śmietanki i żelatyny. Kolejnym krokiem jest wyłożenie jagód. Ciasto można wstawić do lodówki i podawać schłodzone.
Przepis na keto tartę z jagodami
- To łatwy przepis na pyszne dietetyczne ciasto z mąki migdałowej. Robi się je w kilku bardzo łatwych krokach.
- Na przygotowanie ciasta nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin. Przygotowanie tarty trwa około godziny.
- Na liście składników znajdują się produkty, które dozwolone są na dietce keto. Są do kupienia w wielu sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością.
- Ciasto można wzbogacić, dodając mielony imbir, cynamon lub kardamon.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 150 g jagód
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki słodzika
- 5 łyżek roztopionego masła
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę migdałową i wymieszać z wiórkami koksowymi, słodzikiem, gumą ksantanową i szczyptą soli.
- Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia. Ciasto przesypać do nasmarowanej masłem formy do starty. Wyłożyć nim dno i boki, dociskając.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Do gorącej wody wsypać żelatynę i wymieszać do całkowego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
- Do śmietanki wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Połowę jagód rozgnieść widelcem lub lekko zmiksować. Równomiernie wyłożyć na krem. Posypać całymi jagodami.
- Przed podaniem pokroić na porcje.