Keto tarta z jagodami. Ciasto z mąki migdałowej nie tylko dla ketomaniaków

keto tarta z jagodami
Autor: Shutterstock Keto tarta z jagodami to pyszne dietetyczne ciasto na każdą okazję.
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sezon na jagody nie jest długi, dlatego warto z nie korzystać, ile się da. Pyszna keto tarta z jagodami jest tak dobra, że będzie smakować każdemu. Nie tylko osoby będące na diecie ketogenicznej będą pod jej wrażeniem. Oto przepis na keto tartę z jagodami, która zaskoczy łatwością przygotowania i zauroczy pysznym smakiem.

Z czego zrobić keto tartę z jagodami?

Postępując według tego sprawdzonego przepisu można łatwo i szybko zrobić pyszną niskokaloryczną tartę z jagodami. Do jej przygotowania będą potrzebne takie produkty jak:

  • mąka migdałowa
  • świeże jagody
  • wiórki kokosowe
  • słodzik
  • masło
  • śmietana kremówka
  • żelatyna i gorąca woda
  • guma ksantanowa
  • sól

Jak zrobić keto tartę z jagodami?

Przygotowanie tarty rozpoczyna się od wymieszania składników na spód. Mąkę migdałową miesza się z pozostałymi suchymi składnikami, a następnie wlewa roztopione masło. Po wymieszaniu powstaje ciasto, którym wykłada się formę do tarty. Po upieczeniu i ostudzeniu na wierzch wykłada się krem ze śmietanki i żelatyny. Kolejnym krokiem jest wyłożenie jagód. Ciasto można wstawić do lodówki i podawać schłodzone.

Przepis na keto tartę z jagodami

  • To łatwy przepis na pyszne dietetyczne ciasto z mąki migdałowej. Robi się je w kilku bardzo łatwych krokach.
  • Na przygotowanie ciasta nie trzeba rezerwować sobie kilku godzin. Przygotowanie tarty trwa około godziny.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które dozwolone są na dietce keto. Są do kupienia w wielu sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością.
  • Ciasto można wzbogacić, dodając mielony imbir, cynamon lub kardamon.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 150 g jagód
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki słodzika
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę migdałową i wymieszać z wiórkami koksowymi, słodzikiem, gumą ksantanową i szczyptą soli.
  • Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia. Ciasto przesypać do nasmarowanej masłem formy do starty. Wyłożyć nim dno i boki, dociskając.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Do gorącej wody wsypać żelatynę i wymieszać do całkowego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do śmietanki wlać żelatynę i dokładnie wymieszać. Krem wyłożyć na upieczony spód i wyrównać. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
  • Połowę jagód rozgnieść widelcem lub lekko zmiksować. Równomiernie wyłożyć na krem. Posypać całymi jagodami.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej