Jest efektowna i obłędnie orzechowa. Ta krucha tarta zawsze znika do ostatniego okruszka

tarta orzechowa
Autor: Shutterstock W tej pysznej tarcie można się zakochać. Tajemnicą jej smaku jest wyśmienite orzechowe nadzienie.
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Tarta orzechowa to pyszne domowe ciasto, które prezentuje się jak z najlepszej cukierni i obłędnie smakuje. Jak się okazuje, przygotowanie tego słodkiego i mega orzechowego wypieku wcale nie jest takie trudne. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich wybornym ciastem, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Zobaczcie, jak zrobić pyszną domową tartę orzechową.

Z czego zrobić tartę orzechową?

Tarta orzechowa to wyborne połączenie kruchego ciasta, masy orzechowej i aromatycznej polewy karmelowej. Aby zrobić ten słodki wypiek, należy zaopatrzyć się w kilka składników. Są łatwo dostępne przez cały rok. Dzięki temu, że lista niezbędnych produktów została podzielona na poszczególne części, zakupy i przygotowanie są o wiele łatwiejsze.

Jakie składniki są potrzebne, aby zrobić domową tartę orzechową z karmelem? Pierwsza część listy składników to produkty do kruchego ciasta, druga obejmuje składniki do nadzienia orzechowego, a trzecia do polewy karmelowej.

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, żółtka, cukier
  • składniki do nadzienia orzechowego – orzechy, śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc., mąka pszenna, masło, jajka
  • składniki do polewy karmelowej – orzechy, masa kajmakowa, śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.

Jak zrobić tartę orzechową?

Tarta orzechowa to wyborny wypiek, który sprawdzi się na każdą okazję. Urzeka już samym wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyca obłędnym smakiem. Przepis na tartę orzechową nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Przygotowanie zostało podzielone na kilka etapów. Postępując według przepisu krok po kroku, tarta na kruchym cieście z nadzieniem orzechowym uda się już za pierwszym razem.

Jak więc upiec pyszną i aromatyczną tartę orzechową z karmelem? Ten przepis jest naprawdę łatwy i nie wymaga skomplikowanych czynności.

  • 1. etap – wyrobienie kruchego ciasta, wyłożenie nim formy i schłodzenie w lodówce
  • 2. etap – przygotowanie nadzienia orzechowego
  • 3. etap – wyłożenie nadzienia orzechowego na kruche ciasto i upieczenie tarty w piekarniku
  • 4. etap – przygotowanie polewy karmelowej i udekorowanie nią ciasta
  • 5. etap – schłodzenie tarty orzechowej w lodówce

Jak upiec tartę orzechową?

Efektowna i pyszna tarta orzechowa to ciasto, które piecze się w piekarniku. Kruchego ciasta nie trzeba wcześniej podpiekać. Po schłodzeniu na surowe kruche ciasto wykłada się nadzienie orzechowe i tak przygotowaną tartę wstawia się do nagrzanego wcześniej piekarnika. Temperatura powinna wynosić 180 stopni C, a pieczenie trwa 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika tartę orzechową dekoruje się polewą karmelową z dodatkiem posiekanych orzechów.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 żółtka

  • nadzienie orzechowe:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g mieszanki orzechów (włoskich, laskowych, ziemnych, nerkowców)
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 2 jajka

  • polewa orzechowa:
  • 200 g mieszanki orzechów (włoskich, laskowych, ziemnych, nerkowców)
  • 100 g masy kajmakowej
  • 80 ml śmietany kremówki 30%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami na kruszonkę. Wsypać cukier i dodać żółtka. Wymieszać, a następnie energicznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy na tartę. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Przygotować nadzienie orzechowe. Do garnka przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wsypać cukier i wlać śmietankę. Podgrzewać i mieszać, aż składniki połączą się w jedną całość.
  • Wsypać mąkę. Podgrzewać i mieszać, aż krem stanie się gęsty. Garnek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Do masy wbić jajka i zmiksować do połączenia składników.
  • Dodać posiekane orzechy i wymieszać. Przełożyć na kruchy spód i wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przygotować polewę orzechową. Do rondelka przelać śmietankę i podgrzać. Stopniowo dodawać masę kajmakową i mieszać do połączenia składników. Dodać posiekane orzechy i wymieszać. Wyłożyć na orzechowe nadzienie i wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser na różne okazje i święta.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej