Dwusmakowa pascha wielkanocna zaskoczy gości. Waniliowo-bakaliowa wariacja klasyki

Dieta wegetariańska
Pascha jest tradycyjnym ciastem, które można znaleźć na niemal każdym wielkanocnym stole. Ten przysmak na bazie twarogu jest nie tylko smaczny, ale również ma ważne znaczenie. Symbolizuje dostatek, więc nie może jej zabraknąć podczas celebracji Wielkiej Nocy. Nie oznacza to jednak, że nie można nieco zaszaleć. Warto więc wypróbować wariację tradycyjnego przysmaku. Poznajcie przepis na dwusmakową paschę wielkanocną.
Czym jest pascha wielkanocna?
Pascha wielkanocna to tradycyjny słodki deser wywodzący się z kuchni wschodniosłowiańskiej. Deser szczególnie popularny w Polsce, Rosji, na Ukrainie i Białorusi. Podaje się go na święta wielkanocne. Tradycyjną paschę przygotowuje się na bazie twarogu tłustego lub półtłustego z dodatkiem bakalii, orzechów i wanilii. Cechą charakterystyczną jest kształt ciasta w formie stożka.
Waniliowo-bakaliowa pascha z czekoladą - tego będziemy potrzebować
Dla wielu osób nie ma Wielkanocy, jeśli na stole nie stanie pascha. To danie jest jedną z ulubionych tradycji Polaków. Niektórzy jednak czasami mają ochotę na jakąś zmianę. Nie oznacza to jednak, że trzeba od razu rezygnować z pysznego dania, wystarczy wprowadzić nieco wariacji. W związku z tym warto wypróbować przepis na paschę waniliowo-bakaliową z czekoladą. Przygotowanie jej wcale nie jest ciężkie. Potrzebować będziemy:
- twaróg
- masło
- cukier puder
- cukier z prawdziwą wanilią
- żółtka
- skórkę pomarańczy
- żurawinę
- gorzką czekoladę
- migdały
- bakalie
Jak przygotować (nie) klasyczną paschę?
By przygotować wariację klasycznej paschy, na początek wszystkie składniki powinniśmy wyjąć z lodówki. Następnie miękkie masło za pomocą miksera ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią na puszysty krem. Dodajemy stopniowo żółtka. Do masy dorzucamy twaróg cały czas ubijając. Odlewamy 1/4 masy, do której dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Do reszty masy dodajemy podsmażoną skórkę pomarańczy i bakalie. Do formy z dziurkami wyłożonej gazą nalewamy część masy waniliowej. Na nią wylewamy masę czekoladową, a na samą górę nakładamy resztę masy waniliowej. Brzegi gazy zwijamy do góry, przykrywamy i dociążamy. Wstawiamy na całą noc do lodówki do stężenia. Całość dekorujemy według własnej wizji.
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g żurawiny suszonej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g skórki pomarańczy
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- ulubione bakalie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią, aż do uzyskania puszystego białego kremu.
- Stopniowo, cały czas ubijając, dodajemy po jednym żółtku. Dodajemy zmielony twaróg i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Skórkę z pomarańczy podsmażamy.
- Odlewamy około 1/4 masy serowej.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do ćwiartki odlanej masy. Dokładnie mieszamy.
- Do reszty dodajemy skórkę pomarańczy, płatki migdałów, żurawinę oraz wszystkie bakalie i dokładnie mieszamy.
- Formę z dziurkami na dole wykładamy podwójnie złożoną gazą.
- Wykładamy część masy waniliowej. Na nią wykładamy masę czekoladową, a na nią resztę masy waniliowej. Całość delikatnie ugniatamy. Brzegi gazy zawijamy, przykrywamy i obciążamy.
- Formę kładziemy na talerzu, tak aby serwatka mogła spokojnie spływać. Wkładamy na całą noc do lodówki.
- Następnego dania wyjąć z formy i udekorować.
- Podawać z okazji świąt wielkanocnych.