Do domowej kremówki dodaję tajny składniki. Dzięki niemu smakuje najlepiej na świecie

kremówka ze skórką pomarańczową
Autor: Shutterstock Ten składniki dodaj do kremówki. Sprawia, że jest lekka i ma orzeźwiający smak.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Kremówka to przepyszne ciasto, które od lat zachwyca. To jeden z najpopularniejszych deserów serwowanych w kawiarniach i dostępnych w cukierniach. Kremówkę można też bez większego wysiłku zrobić w domu. Przepis jest łatwy, a smak ciasta urzeka. To dzięki pewnemu sekretnemu składnikowi, czy otartej skórce z cytryny. Poznajcie prosty przepis na domową kremówkę ze skórką cytrynową.

Z czego zrobić kremówkę ze skórką cytrynową?

Wbrew pozorom do przygotowania wybornej kremówki, w której wyczuwalna jest orzeźwiająca nuta, nie potrzeba wielu składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok, więc ten znakomity wypiek z kremem można robić na różne okazje. Do ciasta wykorzystuje się gotowe ciasto francuskie, co znacznie skraca czas przygotowania. Co jeszcze jest niezbędne, aby zrobić pyszną kremówkę w domu?

Lista składników nie jest długa ii obejmuje takie artykuły spożywcze jak:

  • ciasto francuskie
  • mąki – pszenna i ziemniaczana
  • masło
  • mleko
  • żółtka
  • cukier puder
  • dodatki – otarta skórka z cytryny, aromat cytrynowy i cukier z wanilią

Jak zrobić kremówkę ze skórką cytrynową?

Przepis na rozpływającą się w ustach kremówkę z dodatkiem otartej skórki z cytryny nie jest trudny. To łatwe ciasto, z którym poradzi sobie każdy. Nawet jeżeli nie jesteście mocni w domowych wypiekach, dzięki tej recepturze zrobicie wyśmienite domowe ciasto z orzeźwiającym kremem. Przygotowanie nie wymaga też długiego czasu.

Jak się robi znakomitą kremówkę wzbogaconą skórką cytrynową? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a najlepsze domowe ciasto z kremem wyjdzie już za pierwszym razem.

  • 1. krok – upieczenie ciasta francuskiego
  • 2. krok – przygotowanie budyniu do kremu
  • 3. krok – utarcie masła z budyniem, skórką cytrynową i pozostałymi składnikami
  • 4. krok – przełożenie blatów z ciasta francuskiego kremem
  • 5. krok – schłodzenie kremówki ze skórką cytrynową w lodówce

Jak podawać kremówkę ze skórką cytrynową?

Przepis na to znakomite domowe ciasto warto zapisać. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, a przygotowanie jest tak łatwe, kremówkę z dodatkiem skórki z cytryny można piec przez cały rok. Pasuje na każdą okazję i smakuje każdemu. Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach, a skórka cytrynowa sprawia, że przyjemnie orzeźwia. Dlatego najlepiej sprawdzi się w ciepłe dni. Kremówkę ze skórką cytrynową można podawać też na różne święta i rodzinne uroczystości. Wierzch można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, który doda jeszcze więcej słodyczy.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • skórka otarta z jednej cytryny

  • dodatkowo:
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na dwa równe blaty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • 1/4 mleka wymieszać z obiema mąkami, cukrem pudrem i waniliowym. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
  • Do rondelka wlać pozostałe mleko i zagotować. Wlać mieszankę i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia, przykryć folią i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać budyń. Dodać aromat i otartą skórkę cytrynową. Miksować, aż składniki się połączą.
  • Na upieczone ciasto francuskie wyłożyć budyń i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki minimum na 2 godziny lub dłużej.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem na różne okazje.
Beszamel: Cytryna – właściwości zdrowotne i kulinarne cytryny
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej