Do domowej kremówki dodaję tajny składniki. Dzięki niemu smakuje najlepiej na świecie

Dieta wegetariańska
Kremówka to przepyszne ciasto, które od lat zachwyca. To jeden z najpopularniejszych deserów serwowanych w kawiarniach i dostępnych w cukierniach. Kremówkę można też bez większego wysiłku zrobić w domu. Przepis jest łatwy, a smak ciasta urzeka. To dzięki pewnemu sekretnemu składnikowi, czy otartej skórce z cytryny. Poznajcie prosty przepis na domową kremówkę ze skórką cytrynową.
Z czego zrobić kremówkę ze skórką cytrynową?
Wbrew pozorom do przygotowania wybornej kremówki, w której wyczuwalna jest orzeźwiająca nuta, nie potrzeba wielu składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne przez cały rok, więc ten znakomity wypiek z kremem można robić na różne okazje. Do ciasta wykorzystuje się gotowe ciasto francuskie, co znacznie skraca czas przygotowania. Co jeszcze jest niezbędne, aby zrobić pyszną kremówkę w domu?
Lista składników nie jest długa ii obejmuje takie artykuły spożywcze jak:
- ciasto francuskie
- mąki – pszenna i ziemniaczana
- masło
- mleko
- żółtka
- cukier puder
- dodatki – otarta skórka z cytryny, aromat cytrynowy i cukier z wanilią
Jak zrobić kremówkę ze skórką cytrynową?
Przepis na rozpływającą się w ustach kremówkę z dodatkiem otartej skórki z cytryny nie jest trudny. To łatwe ciasto, z którym poradzi sobie każdy. Nawet jeżeli nie jesteście mocni w domowych wypiekach, dzięki tej recepturze zrobicie wyśmienite domowe ciasto z orzeźwiającym kremem. Przygotowanie nie wymaga też długiego czasu.
Jak się robi znakomitą kremówkę wzbogaconą skórką cytrynową? Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a najlepsze domowe ciasto z kremem wyjdzie już za pierwszym razem.
- 1. krok – upieczenie ciasta francuskiego
- 2. krok – przygotowanie budyniu do kremu
- 3. krok – utarcie masła z budyniem, skórką cytrynową i pozostałymi składnikami
- 4. krok – przełożenie blatów z ciasta francuskiego kremem
- 5. krok – schłodzenie kremówki ze skórką cytrynową w lodówce
Jak podawać kremówkę ze skórką cytrynową?
Przepis na to znakomite domowe ciasto warto zapisać. Dzięki temu, że składniki są zawsze w sklepach, a przygotowanie jest tak łatwe, kremówkę z dodatkiem skórki z cytryny można piec przez cały rok. Pasuje na każdą okazję i smakuje każdemu. Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach, a skórka cytrynowa sprawia, że przyjemnie orzeźwia. Dlatego najlepiej sprawdzi się w ciepłe dni. Kremówkę ze skórką cytrynową można podawać też na różne święta i rodzinne uroczystości. Wierzch można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, który doda jeszcze więcej słodyczy.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 ml mleka
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego
- skórka otarta z jednej cytryny
dodatkowo:- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto francuskie rozwinąć i przekroić na dwa równe blaty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- 1/4 mleka wymieszać z obiema mąkami, cukrem pudrem i waniliowym. Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
- Do rondelka wlać pozostałe mleko i zagotować. Wlać mieszankę i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Rondelek zestawić z ognia, przykryć folią i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać budyń. Dodać aromat i otartą skórkę cytrynową. Miksować, aż składniki się połączą.
- Na upieczone ciasto francuskie wyłożyć budyń i przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki minimum na 2 godziny lub dłużej.
- Podawać na deser oprószone cukrem pudrem na różne okazje.