Do ciasta czekoladowego dodaję te owoce. Jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach
Dieta wegetariańska
Z czym można upiec ciasto czekoladowe? Najlepiej skorzystać z tego łatwego i szybkiego przepisu. Ciasto czekoladowe wzbogacone gruszkami to idealny deser po rodzinnym obiedzie i dodatek do kawy. Jest pyszne, puszyste i ma cudowny słodki aromat. Oto prosty przepis na obłędne ciasto czekoladowe z gruszkami.
Co zrobić z gruszek na szybko?
Gruszki to popularne i lubiane owoce, które są łatwo dostępne. Są pyszne i świetnie sprawdzają się w różnych potrawach. To doskonały składnik sałatek i przekąsek. Pysznie komponują się z serami. Można dodawać je do zup, wytrawnych tart czy nawet pizzy. Gruszki idealnie sprawdzają się też w domowych przetworach, ale najlepiej smakują jako dodatek do słodkich wypieków. Jakie ciasto można upiec z gruszkami? Najlepszym przykładem jest pyszne ciasto czekoladowe wzbogacone gruszkami, na które przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z gruszkami?
Jeżeli zastanawiacie się, czy gruszki nadają się do ciasta, rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Ciasto czekoladowe z gruszkami jest nie tylko pyszne, ale i zawsze się udaje. Przepis nie jest trudny, a składniki są łatwo dostępne. Przygotowanie jest błyskawiczne, a resztę pracy wykona piekarnik.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto czekoladowe z gruszkami? Postępując według tego prostego przepisu wyborny słodki wypiek z owocami wyjdzie i zachwyci smakiem.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – ubicie jajek z cukrem, ekstraktem waniliowym i jogurtem greckim
- 3. krok – połączenie składników mokrych i suchych
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu gruszek
- 5. krok – upieczenie ciasta czekoladowego z gruszkami w piekarniku
Jaki aromat do ciasta z gruszkami?
Upieczone według tego przepisu wyśmienite ciasto czekoladowe z gruszkami ma obłędny aromat, który przyjemnie rozchodzi się po całym domu już w trakcie pieczenia. W tym przepisie smak ciasta podkręca ekstrakt waniliowy. Recepturę można zmodyfikować. Dobrym dodatkiem do ciasta czekoladowego z gruszkami jest cynamon, kardamon czy imbir. Do surowego ciasta można też dodać ulubiony aromat, który zastąpi ekstrakt waniliowy. Sprawdzi się aromat orzechowy, rumowy czy karmelowy.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 120 g jogurtu greckiego
- 2 gruszki
- 2 jaja
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wsypać kakao i wymieszać.
- Jajka ubić z cukrem na puch.
- Cały czas ubijając, wlać ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawać jogurt grecki. Miksować do połączenia.
- Do masy jajecznej stopniowo wsypywać składniki suche i mieszać, aż połączą się w jednolitą masę.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki gruszki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez.