Do ciasta cytrynowego dodaję nietypowy składnik. Dzięki niemu smakuje najlepiej na świecie

Dieta wegetariańska
Pyszne domowe ciasta z dodatkiem ziół to hity internetowych serwisów kulinarnych i blogów. Słodycz przełamaną świeżym ziołowym aromatem docenia coraz więcej osób. Jednym z przepisów, który zasługuje na szczególne wyróżnienie, jest ciasto cytrynowe z dodatkiem rozmarynu. Przepis na ten słodki wypiek nie jest trudny, a wrażenia smakowe zachwycają.
Czy rozmaryn można dodać do ciasta?
Rozmaryn ma intensywny aromat z nutami sosny, cytryny i pieprzu. Jego smak jest mocny, lekko gorzki i korzenny. Zwykle dodaje się go do potraw wytrawnych, ale mało kto wie, że idealnie sprawdza się w słodkich wypiekach. Najlepszym tego przykładem jest ciasto cytrynowe, na które przepis znajdziecie poniżej. Rozmaryn wnosi do niego subtelny ziołowy aromat, który idealnie podkreśla cytrusowy smak ciasta. Można wykorzystać gałązki świeżego rozmarynu lub suszony. Należy pamiętać o umiarze, ponieważ zioło ma dość intensywny smak i może zdominować smak ciasta cytrynowego.
Jak zrobić ciasto cytrynowe z rozmarynem?
Przepis na przepyszne i niezwykle aromatyczne ciasto cytrynowe z dodatkiem świeżego rozmarynu nie jest trudny. Przygotowanie jest też szybkie. W sumie trwa to około 20 minut, a resztę pracy wykona piekarnik. Zaletą tego przepisu jest to, że wszystkie niezbędne składniki są w sklepach przez cały rok. Wypiek można więc robi na różne okazje. Świeży rozmaryn, który jest tajnym składnikiem tego wyśmienitego ciasta z cytryną, można kupić w doniczkach lub pęczkach w wielu sklepach.
Jak więc upiec pełne smaku i ziołowego aromatu ciasto cytrynowe z rozmarynem? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i zawsze się udaje.
- 1. krok – przygotowanie mleka rozmarynowego
- 2. krok – wymieszanie składników suchych
- 3. krok - wyciśnięcie soku i otarcie cytryny ze skórki
- 4. krok – utracie masła z cukrem
- 5. krok – wymieszanie masy z mlekiem rozmarynowym, składnikami suchymi i pozostałymi produktami
- 6. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku
Jak podawać ciasto cytrynowe z rozmarynem?
Znakomite ciasto cytrynowe z dodatkiem świeżego rozmarynu to słodki wypiek, który sprawdzi się zawsze. Ciasto pasuje na każdą okazję. Zachwyca aromatem i oryginalnym smakiem. Domowe ciasto cytrynowe z rozmarynem można podawać na deser po rodzinnym obiedzie i z okazji różnych świąt. To smaczny dodatek do kawy i herbaty. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto cytrynowe można dodatkowo udekorować. Najlepszym dodatkiem jest szybki lukier cytrynowy. Wierzch można dodatkowo posypać otartą skórką cytrynową i ozdobić plasterkami cytrusa.
SKŁADNIKI
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki gorącego mleka
- 1 cytryna
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gałązki rozmarynu połamać i przełożyć do miseczki. Zalać gorącym mlekiem i odstawić do ostygnięcia. Następnie przecedzić przez drobne sitko.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok (2 łyżki).
- Masło utrzeć utrzeć z cukrem na jasny puch.
- Wbić jajka. Wlać mleko rozmarynowe i sok z cytryny. Wymieszać.
- Stopniowo wsypywać suche składniki i skórkę otartą z cytryny. Mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następnie udekorować lukrem cytrynowym.
- Podawać na deser na różne okazje.