Czerwona tarta podbije serca każdego. Przygotowanie jej jest dziecinnie proste
![Czerwona tarta podbije serca każdego. Przygotowanie jej jest dziecinnie proste](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-5F3B-k7DL-DD1h_czerwona-tarta-podbije-serca-kazdego-przygotowanie-jej-jest-dziecinnie-proste-664x442.jpg)
Dieta wegetariańska
Żurawina, choć najczęściej kojarzy się nam ze świętami, to nie jest wyłącznie do nich ograniczona. Z powodzeniem możemy przygotować przepyszną tartę żurawionową, która podbije serce każdego, kto jej spróbuje. Przygotowanie jej jest dość proste i powinien poradzić sobie z tym każdy.
Co słodkiego na walentynki? Ta tarta sprawdzi się idealnie
Tarta żurawinowa to idealny pomysł na jesienno-zimowe ciasto, które pokochają wszyscy. Dzięki cierpkości żurawiny, tarta ta przenosi się na całkowicie nowy poziom. Komplementuje ją również owsiany spód, który nadaje jej ciekawego smaku.
Sama tarta jest dość łatwa w przygotowaniu i powinien poradzić sobie z nią każdy. Tartę można podawać na różne sposoby. Świetnie komponować się będzie z bitą śmietaną i lodami waniliowymi - dla dodania odrobiny słodkości temu niecodziennemu deserowi.
Przepis na tartę żurawinową. Proste i efektowne ciasto
By ją przygotować, wystarczy dokładnie zblendować, mąkę, cukier, cynamon, sól i płatki owsiane. Następnie dodać do nich ciasto i miksować, aż do połączenia wszystkich składników. Kiedy ciasto będzie gotowe przekładamy je do formy na tartę i dokładnie dociskamy dół i boki.
Tartę schładzamy, a następnie pieczemy w 175 stopniach przez 25 minut. Ważne jest, by odpowiednio ją dociążyć na przykład za pomocą suchego grochu czy fasoli.
W tym czasie szykujemy nadzienie. W garnku podgrzewamy żurawinę z cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Gotujemy na średnim ogniu aż żurawina zacznie pękać i puszczać sok. Dodajemy skrobię rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kiedy wyciągniemy spód, wysypujemy obciążenie - ostrożnie, by się nie poparzyć - i nakłuwamy widelcem. Nakładamy nasze nadzienie i pieczemy przez 15 minut.
SKŁADNIKI
- Nadzienie żurawinowe:
- 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (lub mąki kukurydzianej)
- 50 ml wody
- Warstwa owsiana
- 2 szklanki płatków owsianych
- 30 g mąki uniwersalnej
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- Szczypta drobnej soli morskiej
- 110 g zmiękczonego masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do blendera dodajemy cukier, mąkę, cynamon, sól i płatki owsiane.
- Kiedy wszystko będzie zmielone dodajemy masło i mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
- Ciasto przekładamy na dno formy i dokładnie wyrównujemy i wciskamy na boki.
- Schładzamy przez 10 minut w zamrażarce.
- Na wierzch tarty kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasolę
- Pieczemy w 175 stopniach przez około 25 minut.
- W tym czasie rondelku podgrzewamy żurawinę z cukrem, sokiem z cytryny i wodą.
- Gotujemy na średnim ogniu, aż żurawina zacznie pękać i puszczać sok.
- Dodajemy skrobię rozpuszczoną w odrobinie wody i mieszamy, aż masa zgęstnieje.
- Odstaw do przestygnięcia.
- Spód wyciągami z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i nakłuwamy widelcem.
- Wylewamy nadzienie żurawinowe i pieczemy przez 15-20 minut.