Czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto. Tak pyszne, że na jednej porcji się nie skończy

ciasto czekoladowe z czereśniami
Autor: Shutterstock Czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto to deser, który rozpływa się w ustach.
łatwy
45 min
12

Połączenie czekoladowego ciasta ze słodkimi czereśniami, amaretto i kremem smakuje wybornie. Ciasto prezentuje się wyjątkowo apetycznie i na pewno szybko znajdzie wiernych fanów. Upieczenie ciasta przekładanego kremem jest proste, a efekt smakowy zaskakuje. Przekonajcie się sami i zróbcie czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto.

Jak zrobić czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto?

Najpierw należy upiec dwa czekoladowe blaty. Ciasto robi się z mąki pszennej, cukru, jajek, oleju, maślanki oraz amaretto i czereśni. Po upieczeniu i ostygnięciu blaty przekłada się kremem z serka mascarpone z dodatkiem czereśni. Ciasto trzeba jeszcze tylko udekorować polewą czekoladową i czereśniami. Po ułożeniu dobrze jest wstawić ciasto do lodówki, ponieważ lekko schłodzone smakuje najlepiej.

Przepis na czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto

  • Przepis na ten wyborny domowy wypiek jest łatwy. Dzięki temu każdy może zrobić pyszne ciasto z dodatkiem czereśni. Nawet osoby, które dopiero robią pierwsze kroki w domowym cukiernictwie, poradzą sobie bezbłędnie.
  • Czas przygotowania jest dość krótki. Należy jedynie pamiętać, aby upieczone blaty całkowicie ostygły, zanim przełoży się je kremem z mascarpone.
  • Składniki, które są potrzebne do zrobienia tego pysznego ciacha, można kupić bez problemu. Sezon na czereśnie jest dość krótki, dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu.
  • Ciasto najlepiej upiec w dwóch tortownicach i średnicy 23 cm.
  • Składniki do kremu powinny być schłodzone.
  • Ciasto czekoladowe z czereśniami doskonale sprawdzi się jako deser, który można serwować na różne okazje i święta.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g czereśni
  • 200 g cukru
  • 200 ml maślanki
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 150 g kakao
  • 2 jajka
  • 4 łyżki amaretto
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g czereśni
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

  • dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • czereśnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia
  • Do drugiej miski wlać maślankę, olej rzepakowy i amaretto. Wbić jajka i zmiksować. Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać do połączenia. Dodać wydrylowane czereśnie i delikatnie wymieszać.
  • Ciasto podzielić na 2 części i przelać do 2 tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną i cukrem. Dodać wydrylowane czereśnie i wymieszać.
  • Na jeden z blatów wyłożyć krem i przykryć drugim. Wierzch udekorować polewą czekoladową i czereśniami. Wstawić do lodówki.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Czereśnie- dlaczego warto je jeść? Co zrobić z czereśni?
Anna Szulc-Górska
więcej