Czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto. Tak pyszne, że na jednej porcji się nie skończy
Połączenie czekoladowego ciasta ze słodkimi czereśniami, amaretto i kremem smakuje wybornie. Ciasto prezentuje się wyjątkowo apetycznie i na pewno szybko znajdzie wiernych fanów. Upieczenie ciasta przekładanego kremem jest proste, a efekt smakowy zaskakuje. Przekonajcie się sami i zróbcie czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto?
Najpierw należy upiec dwa czekoladowe blaty. Ciasto robi się z mąki pszennej, cukru, jajek, oleju, maślanki oraz amaretto i czereśni. Po upieczeniu i ostygnięciu blaty przekłada się kremem z serka mascarpone z dodatkiem czereśni. Ciasto trzeba jeszcze tylko udekorować polewą czekoladową i czereśniami. Po ułożeniu dobrze jest wstawić ciasto do lodówki, ponieważ lekko schłodzone smakuje najlepiej.
Przepis na czekoladowe ciasto z czereśniami i amaretto
- Przepis na ten wyborny domowy wypiek jest łatwy. Dzięki temu każdy może zrobić pyszne ciasto z dodatkiem czereśni. Nawet osoby, które dopiero robią pierwsze kroki w domowym cukiernictwie, poradzą sobie bezbłędnie.
- Czas przygotowania jest dość krótki. Należy jedynie pamiętać, aby upieczone blaty całkowicie ostygły, zanim przełoży się je kremem z mascarpone.
- Składniki, które są potrzebne do zrobienia tego pysznego ciacha, można kupić bez problemu. Sezon na czereśnie jest dość krótki, dlatego warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu.
- Ciasto najlepiej upiec w dwóch tortownicach i średnicy 23 cm.
- Składniki do kremu powinny być schłodzone.
- Ciasto czekoladowe z czereśniami doskonale sprawdzi się jako deser, który można serwować na różne okazje i święta.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 200 g czereśni
- 200 g cukru
- 200 ml maślanki
- 200 ml oleju rzepakowego
- 150 g kakao
- 2 jajka
- 4 łyżki amaretto
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
krem:- 250 g serka mascarpone
- 200 g czereśni
- 50 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:- polewa czekoladowa
- czereśnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia
- Do drugiej miski wlać maślankę, olej rzepakowy i amaretto. Wbić jajka i zmiksować. Stopniowo dodawać suche składniki i mieszać do połączenia. Dodać wydrylowane czereśnie i delikatnie wymieszać.
- Ciasto podzielić na 2 części i przelać do 2 tortownicy wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Serek mascarpone zmiksować ze śmietaną i cukrem. Dodać wydrylowane czereśnie i wymieszać.
- Na jeden z blatów wyłożyć krem i przykryć drugim. Wierzch udekorować polewą czekoladową i czereśniami. Wstawić do lodówki.
- Przed podaniem pokroić na porcje.