Ciasto z rabarbarem i bezą. Super proste, a smakuje jak z najlepszej cukierni

ciasto z rabarbarem i bezą
Autor: Shutterstock Ciasto z rabarbarem i bezą zauroczy smakiem i łatwym przygotowaniem.
łatwy
60 min
12

Obłędne i rozpływające się w ustach ciasto z rabarbarem i bezą będzie smakować każdemu. Na kruchym spodzie znajduje się warstwa kwasowego rabarbaru, który doskonale połączył się z dżemem truskawkowym. Zwieńczeniem tego cukierniczego dzieła jest krucha beza. Upieczenie ciasta z rabarbarem i bezą nie jest trudne. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem i bezą?

Przygotowanie wyśmienitego ciasta z dodatkiem rabarbaru podzielone jest na cztery etapy:

  • 1 etap – wyrobienie kruchego ciasta i podpieczenie spodu
  • 2 etap – przygotowanie nadzienia z rabarbaru i dżemu truskawkowego
  • 3 etap – zrobienie bezy
  • 4 etap – złożenie ciasta i pieczenie

Przepis na ciasto z rabarbarem i bezą

  • Wbrew pozorom zrobienie tego przepysznego ciasta z bezą królewską nie jest skomplikowane. Z tym przepisem uda się już za pierwszym razem.
  • Czas przygotowania wynosi około godziny. Należy pamiętać, aby postępować według przepisu i nie zmieniać kolejności wykonywania poszczególnych czynności.
  • Na liście składników znajdują się łatwo dostępne produkty. Właśnie rozpoczął się sezon na rabarbar, więc warto z niego korzystać.
  • Poza sezonem na świeże łodygi można użyć mrożonego rabarbaru.
  • Kruche ciasto można zagnieść ręcznie lub skorzystać z pomocy robota planetarnego.
  • Smak kruchego ciasta wzbogaci dodatek kakao lub drobno posiekanych orzechów.
  • Nadzienie rabarbarowe można podkręcić, dodając płatki migdałowe, nasiona chia lub orzechy włoskie.
  • Do bezy można dodać cukier z prawdziwą wanilią, który nada pięknego aromatu i smaku.

Kiedy podawać ciasto z rabarbarem i bezą?

Ten przepis warto zapisać, ponieważ wyśmienite ciasto rabarbarowe sprawdzi się na każdą okazję. Można podać je na deser po rodzinnym obiedzie. Idealnie smakuje z mleczną kawą i owocową herbatą, a w upalny dzień z ice tea lub kompotem. Porcje ciasta można wzbogacić, dodając kulkę domowych lodów i dekorując listkami mięty oraz jadanymi kwiatami. Ciasto z rabarbarem i bezą to również pyszny zamiennik urodzinowego tortu.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • beza:
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  •  
  • masa rabarbarowa:
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki dodać posiekane zimne masło i zagnieść. Dodać żółtka, wsypać cukier i proszek do pieczenia. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki.
  • Umyty rabarbar pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać dżem truskawkowy i podgrzewać, aż rabarbar stanie się miękki. Wsypać mąkę ziemniaczaną i zagotować. Gotować około 2 minut, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Garnek zestawić z ognia.
  • Kruche ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować je na placek. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 10 minut.
  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wlać sok z cytryny. Ubijać, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca.
  • Podpieczony kruchy spód wyjąć z piekarnika i równomiernie wyłożyć na niego masę rabarbarową. Na wierzch wyłożyć bezę.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem udekorować i pokroić na porcje.
Beszamel: Jak zrobić bezy
Anna Szulc-Górska
więcej